Άρθρο Localit 07 Φεβρουαρίου, 2018

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσουν τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, με βασικό αίτημα τη μόνιμη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Την ημέρα της απεργίας τους οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιώξουν να συζητήσουν τα εργασιακά τους προβλήματα με τον υπουργό.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων ανέφεραν ότι περίπου 9,5 χιλιάδες άτομα πανελλαδικά φροντίζουν καθημερινά, ώστε να παραδίδουν σε μαθητές και δασκάλους καθαρά και ασφαλή σχολεία. Παρ’ όλα αυτά απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου και το κράτος τους θεωρεί «εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας, Μαρία Κοσμίδου, αυτό σημαίνει ότι στις καθαρίστριες δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα ασθένειας και μητρότητας, ούτε υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, στις 10μηνες συμβάσεις τους πληρώνονται μόνο δύο φορές, όταν υπάρχουν τα χρήματα από τους εκάστοτε δήμους. Όπως ανέφερε, οι μηνιαίες αποδοχές των καθαριστριών δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 300 ευρώ, ενώ τα χρήματα αυτά δεν αντιστοιχούν σε ώρες εργασίας ή τετραγωνικά μέτρα. «Πληρωνόμαστε ανάλογα με το πόσες αίθουσες διδασκαλίας θα καθαρίσουμε, δηλαδή 37 ευρώ μικτά για κάθε αίθουσα με μέγιστο αριθμό τις 18, όμως σπάνια καλύπτεται αυτός ο αριθμός. Βέβαια, καθαρίζουμε και τα γραφεία, και τις τουαλέτες και τους διαδρόμους, αλλά αυτά δεν συνυπολογίζονται» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών «Ο Ευκλείδης», Μαρία Παχούμη, η επιλογή ή η απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων γίνεται από τις σχολικές επιτροπές και τους δήμους, με όρους που δεν είναι πάντα αξιοκρατικοί. Επίσης, είπε ότι παρ’ όλο που προβλέπεται νομοθετικά η κάλυψη μέσων ατομικής προστασίας (στολές, υπόδηση), οι εργαζόμενοι τα καλύπτουν με δικά τους έξοδα.

Πηγή:ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μystreet»: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για καταγγελία αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των δομών κοινωνικής μέριμνας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαντορίνη: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου

Συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης διεξάγει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του…