Την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 χωρίς να γίνουν απολύσεις είτε με συνταξιοδοτήσεις, είτε με μη ανανέωση συμβάσεων, προβλέπει μελέτη για τη μείωση του κράτους, την οποία θα παρουσιάσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα στην πενταετία δεν θα ξεπεράσουν τις 27.619 άτομα.
Η μελέτη έχει συνταχθεί κατ΄ εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από ιδιωτική εταιρεία στις αρχές του 2012 και δημοσιεύει την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, η εφημερίδα «Έθνος».
Τα δεδομένα της μελέτης φέρεται να έχουν συμφωνηθεί και με στελέχη του ΔΝΤ.
Ειδικότερα, το βασικό σενάριο, της μελέτης αυτής, το χαρακτηριζόμενο και ως «συντηρητικό», προβλέπει πρώτον, την αποχώρηση 177.146 εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 με συνταξιοδότηση και μη ανανέωση συμβάσεων και δεύτερον τη δυνητική πρόσληψη 27.619 ατόμων μέσα στην επόμενη 5ετία.
Από τη διαφορά αποχωρήσεων/προσλήψεων προκύπτει ότι το 2015 το δημόσιο θα διαθέτει 149.527 άτομα λιγότερα προσωπικό.
«Κλειδί» για την ισχύ του παραπάνω σεναρίου θα είναι και η μείωση των συμβασιούχων, οι οποίοι μόνο το 2011 μειώθηκαν κατά 49.042 άτομα και η συνεχής παρακολούθηση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων με αποτέλεσμα το μισθολογικό κόστος να εκτινάσσεται, παρόλο που δε γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις αρχές του 2011 στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα παρά τη μείωση που είχε γίνει οι συμβασιούχοι ξεπέρασαν τις 100.000.
Τη μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Τρίτη 3 Ιουλίου, σε οικονομικό συνέδριο, καθώς και την αύξηση του λόγου των αποχωρήσεων προς τις προσλήψεις, από το 5 προς 1 που ισχύει σήμερα, στο 10 προς 1, σε μια προσπάθεια η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου να έχει μια πιο ομαλή πορεία.
Ο κ. Σταϊκούρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας συγχωνεύσεων των 60 Οργανισμών του Δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά με ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα σε αυτές. Τη θέση αυτή θα υποστηρίξουν, εκτός από τον πρωθυπουργό, και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.