Τη δυνατότητα συνεργασίας ευρωπαϊκών πόλεων με στόχο τη λειτουργία ενός προγράμματος ανταλλαγής καλών πρακτικών και προώθησης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης παρέχει το URBACT III. Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε πόλεις οι οποίες καλούνται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα σήμερα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Επίσης καλούνται να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και παραδείγματα με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαμόρφωση και άσκηση αστικής πολιτικής στην Ευρώπη. Βασικός στόχος της πρώτης πρόσκλησης, δηλ. των Δικτύων για το Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks). Σκοπός είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών των ευρωπαϊκών πόλεων να διαχειριστούν αειφόρες αστικές πολιτικές και ειδικότερα να ενισχύσουν την ικανότητά τους να σχεδιάσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αειφόρο αστική ανάπτυξη. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 16 Ιουνίου.
Η δημιουργία της πολυμερούς διακρατικής συνεργασίας διέρχεται δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο, η πολυμερής συνεργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 έως 6 πόλεις από 3 τουλάχιστον κράτη-μέλη. Στη δεύτερη φάση, η εταιρική σχέση θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 έως 12 πόλεις από 3 τουλάχιστον κράτη-μέλη. Η συνολική επιλέξιμη δαπάνη για τα δίκτυα σχεδιασμού δράσεων κυμαίνεται από 600.000€ μέχρι 750.000€.
Λαμβάνοντας μέρος σε αυτά τα δίκτυα, οι πόλεις ανταλλάσουν και μοιράζονται εμπειρίες, προβλήματα και πιθανές λύσεις, δημιουργώντας νέες ιδέες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την αειφόρο αστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο των διακρατικών ανταλλαγών και μαθησιακών δραστηριοτή- των, το πρόγραμμα προσδιορίζει δύο κατηγορίες δικαιούχων: τους κύριους δικαιούχους (δήμοι, μητροπολιτικές αρχές) και άλλους δικαιούχους (περιφέρειες, εθνικές αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ελβετία και τη Νορβηγία (κράτη εταίροι).
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: http://urbact.eu/open-calls-networks