Άρθρο Localit 27 Ιανουαρίου, 2018

Σ.Φάμελλος:Τέλη καθαριότητας με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα νομοθετεί το ΥΠΕΝ

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού και όχι τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας θα καθορίζουν το ύψος των τελών καθαριότητας, που θα πληρώνουν οι δημότες, με την επέκταση και επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου «πληρώνω όσο πετάω» και σε επίπεδο πολίτη, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα ενημερωτικής ημερίδας για τις νέες τεχνολογίες τηλεματικής στις συγκοινωνίες, που διοργάνωσε χθες στο ΚΕΔΕΑ η εταιρεία Link Technologies σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Η νέα περίοδος της ανακύκλωσης με τον πρόσφατο ν. 4496/2017 σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στο περιβάλλον. Συνδέει τα τέλη καθαριότητας των Δήμων με την απόδοση των ρευμάτων ανακύκλωσης και θέτει στην καρδιά του συστήματος νέες “οικονομικές” εφαρμογές της τηλεματικής, όπως την εξ αποστάσεως μέτρηση του ποσοστού πληρότητας των κάδων και ζύγισή τους on-line για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και εξήγησε:

«Η σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως σχεδιάζεται σήμερα πιλοτικά σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης».

«Επιπλέον», συνέχισε ο αν. υπουργός, «η θεσμοθέτηση το 2018 της χωριστής διαλογής του οργανικού υλικού υποχρεωτικά στους χώρους εστίασης επιβάλλει ειδικό σύστημα αποκομιδής, το οποίο επίσης θα ελέγχεται τηλεματικά, γιατί αυτά τα φορτία θα απαλλάσσονται του ειδικού τέλους υγειονομικής ταφής».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνδρομή της τηλεματικής στο εγχείρημα του Κτηματολογίου σημείωσε: «Το πιο μεγάλο εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει είναι το εγχείρημα του Κτηματολογίου. Ουσιαστικά είναι η αποτύπωση σε μία ενιαία βάση δεδομένων όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας μας, που είναι οι δασικοί χάρτες, τα σχέδια οικισμών, οι ιδιοκτησίες, σε ένα υπόβαθρο, σε μια database ανοιχτή στον πολίτη, ανοιχτή και στον επιχειρηματία, η οποία δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαβάσουμε πάνω σε ένα υπόβαθρο την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει μια πολύ μεγάλη αντιδικία που υπάρχει στην Ελλάδα για τις επενδύσεις και τις χρήσεις γης. Πια και για πρώτη φορά θα είναι ξεκάθαρο πού μπορεί να κάνει ο καθένας τι. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή επένδυση».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαλαμίνα: Αρχιτεκτονικός φωτισμός στα σπιτάκια στο νησί του Αγ. Γεωργίου

Το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού των σπιτιών του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της Σαλαμίνας, ολοκλήρωσε…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση Δήμου Σκιάθου στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων για το 2023

Ο Δήμος Σκιάθου ταξινομήθηκε στο υψηλότερο 20% του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, που δημοσίευσε το Κέντρο…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Δημοτικό συσσίτιο και τα Χριστούγεννα

Κανονικά, ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα συνεχιστεί, η…