Άρθρο Localit 13 Νοεμβρίου, 2017

Σ. Φάμελλος: Το ν/σ για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπει Φορείς Διαχείρισης για όλες τις Προστατευόμενες Περιοχές

«Οι “φορείς της φύσης” στη χώρα μας, δυστυχώς, ήταν σε μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, σε ένα μετέωρο βήμα και χρειάστηκε, για δύο χρόνια, να τους δοθεί “τεχνητή αναπνοή” από το Πράσινο Ταμείο. Τώρα πλέον εντάσσονται στον δημόσιο προϋπολογισμό και υπάρχει και μία περίοδος μεταβατικών συμβάσεων των εργαζομένων, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί και η εργασία στους φορείς αυτούς». Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης εργασίας που είχε, στην Αλεξανδρούπολη, με εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Θράκης (Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου και Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας).

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «η συζήτηση αφορά στο νέο νομοσχέδιο για τους φορείς προστατευόμενων περιοχών, το οποίο σήμερα έχει βγει στη διαβούλευση. Δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ισχυροποιεί τους φορείς και αναθέτει σε αυτούς την ευθύνη της διαχείρισης και της εποπτείας των προστατευόμενων περιοχών».

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τις διοικήσεις ήταν και «τα θέματα αρμοδιοτήτων και για τη διεύρυνση των περιοχών ευθύνης, διότι στον φορέα του Δέλτα του Έβρου, υπάρχει πρόταση να περιληφθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και η Σαμοθράκη, ενώ στον αντίστοιχο φορέα του Νέστου και της Βιστωνίδας θα περιληφθεί η περιοχή της Θάσου, ενώ υπάρχουν γενικότερες διευρύνσεις και στους άλλους φορείς».

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα και σημαντικότητα αυτών των διευρύνσεων των περιοχών ευθύνης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «από τις 450 περιοχές Natura της χώρας μας, μόνο οι 116 έως τώρα ήταν σε φορέα, ενώ μετά το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχουμε φορείς για όλες τις περιοχές. Αυτό ταυτόχρονα, πέρα από την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ότι πλέον η χώρα μας δεν θα έχει και τον κίνδυνο των προστίμων, γιατί κινδυνεύαμε και στον τομέα των περιοχών Natura 2000 να έχουμε πρόστιμα για παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε.

Σημειώνεται πως η εν λόγω συνάντηση ήταν η πρώτη από τις διαδοχικές συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, για ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, που θα πραγματοποιήσει ο κ. Φάμελλος στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότησης Α.Μ.Θ. που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή.

Σήμερα το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται και ευρεία σύσκεψη για τα έργα περιβαλλοντικής προστασίας της Σαμοθράκης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 04 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: “#Pyxiδα εξόδου από τη μοναξιά”

Το ζήτημα της κοινωνικής αποξένωσης θέτει επί τάπητος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη σε εκδήλωση…

Ρεπορτάζ 04 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου: Παλεύουμε εν έτει 2024 για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τα προβλήματα που ταλανίζουν τα απομακρυσμένα νησιά

Για τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο Άγιος Ευστράτιος, μίλησε σήμερα…

Ρεπορτάζ 04 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λήμνος: Επιστολή δημάρχου προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το ακτοπλοϊκό

Την άμεση αποκατάσταση της ομαλής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με αξιόπιστο πλοίο, αντίστοιχης με την προβλεπόμενη στην…