Άρθρο Localit 24 Νοεμβρίου, 2017

Σ. Φάμελλος: Προέγκριση σχεδίων ανάπλασης χώρων ΔΕΘ και στρατοπέδου Π. Μελά

Την προέγκριση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των ειδικών χωρικών σχεδίων για την ανάπλαση των χώρων της διεθνούς έκθεσης και του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα ημερίδας για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε ο ιστότοπος voria.gr.
Ο κ. Φάμελλος μίλησε για τις πρώτες πανελλαδικά προεγκρίσεις ειδικών χωρικών σχεδίων, τόνισε ότι αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης και έκανε λόγο για καλό συμβολικό στοιχείο για τη σημερινή συζήτηση. Ειδικά για τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως “το γενικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο μισός χώρος της έκθεσης θα είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο, ενώ ο άλλος μισός θα έχει καινούριες εκθεσιακές υποδομές. Έχουν καθοριστεί ο συντελεστής δόμησης και οι συντελεστές του πρασίνου, όμως από εκεί και μετά πρέπει να γίνει, με την αξιοποίηση και των επιστημονικών και ακαδημαϊκών χώρων της Θεσσαλονίκης, του επιμελητηρίου και του πανεπιστημίου, μια συζήτηση της οριστικής μελέτης, του οριστικού σχεδίου, που θα δώσει ένα ακόμη μεγάλο στοιχείο πλούτου και προόδου της Θεσσαλονίκης”.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενοποίησης των σχεδιασμών, που αφορούν το θαλάσσιο μέτωπο και τον Θερμαϊκό Κόλπο και τόνισε ότι πρέπει, πλέον, να μπουν σε μια μητροπολιτική πλατφόρμα και οι ελεύθεροι χώροι και η ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στον ρόλο της περιφέρειας και των δήμων, χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα ότι “η πόλη δεν έχει ανάγκη από πατερούληδες” και τόνισε: “Μακάρι. Αυτό χρειαζόμαστε και μάλιστα καθυστερήσαμε”. Ωστόσο, σημείωσε, ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα “ποιο είναι το εργαλείο σχεδιασμού της μητροπολιτικής ανάπτυξης της πόλης, ποιο είναι το επίπεδο σχεδιασμού και ποια είναι τα μελετητικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας”, καθώς, όπως είπε, είναι θέματα που έχουν μείνει πίσω. “Ποιος έχει την πρωτοβουλία; Ποιος κάνει τον μητροπολιτικό σχεδιασμό των ελεύθερων και των δημόσιων χώρων στην πόλη; Μαζί με αυτόν θα πάμε όλοι” πρόσθεσε.
Ειδικά για τον φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, είπε ότι “ολοκληρώθηκε η διαβούλευση σε θεσμικό πλαίσιο για τον φορέα και την άλλη εβδομάδα θα μπει στη Βουλή”. Επανέλαβε, δε, ότι στον νέο φορέα, από τη μεριά της Πολιτείας, θα χρηματοδοτηθούν, από τον δημόσιο προϋπολογισμό για πρώτη φορά, η αρχική υποδομή του, η εργασία και τα κόστη λειτουργίας. Επιπλέον, θα υπάρχουν, για το 2018, οκτάμηνες συμβάσεις και για το 2019 αορίστου χρόνου, για τη στελέχωση των επιπλέον υποδομών που θα χρειαστεί σε σχέση με το φορέα Δέλτα Αξιού.
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι το υπουργείο μπορεί να χρηματοδοτήσει τρεις παρεμβάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αφορούν την τάφρο των βυρσοδεψείων και τις εκβολές του Δενδροπόταμου, τη χρήση γης στη δυτική θεσσαλονίκη και την οργάνωση βιομηχανικής και επαγγελματικής ζώνης στην περιοχή του Καλοχωρίου.
Εξάλλου, ο κ. Φάμελλος, αναφέρθηκε σε ζητήματα, που αλλάζουν στην πόλη και τη βόρεια Ελλάδα, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια καρκινοβατούσαν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
-η σύνδεση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας οδού και το άνοιγμα των Τεμπών,
-η ολοκλήρωση της παραχώρησης του λιμένα και η επένδυση στο λιμένα της Θεσσαλονίκης σε άλλη κατεύθυνση,
-τα έργα του Μετρό και η επέκταση στην Καλαμαριά,
-οι εξελίξεις για το στρατόπεδο Παύλου Μελά και την ανάπλαση της διεθνούς έκθεσης,
– η πρωτοβουλία που ελήφθη για το στρατόπεδο Κόδρα,
-η ύπαρξη δημόσιου κοινωφελούς συστήματος αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη,
-η αναφορά στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας, ότι ήδη υπάρχει διακρατική συμφωνία για σύνδεση λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με την σιδηροδρομική γραμμή, φτάνοντας μέχρι το Ορμένιο, τη Βουλγαρία και τις παραδουνάβιες χώρες,
-η αποφασιστικότητα της πολιτείας να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια συγκοινωνία,
-η ολοκλήρωση εντός του χρόνου, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Προεδρικού Διατάγματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος,
-η αδειοδότηση της σύνδεσης του λιμανιού με τον ΟΣΕ,
-η επικείμενη ολοκλήρωση τον Ιούλιο του 2018 των μελετών για την σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ,
-η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το στρατόπεδο Γκόνου και το διαμετακομιστικό κέντρο στη δυτική είσοδο,
και η συζήτηση που έκανε το υπουργείο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΕΥΑΘ για την αποχέτευση χαμηλών περιοχών που σχετίζονται με το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαλαμίνα: Αρχιτεκτονικός φωτισμός στα σπιτάκια στο νησί του Αγ. Γεωργίου

Το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού των σπιτιών του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της Σαλαμίνας, ολοκλήρωσε…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση Δήμου Σκιάθου στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων για το 2023

Ο Δήμος Σκιάθου ταξινομήθηκε στο υψηλότερο 20% του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, που δημοσίευσε το Κέντρο…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Δημοτικό συσσίτιο και τα Χριστούγεννα

Κανονικά, ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα συνεχιστεί, η…