Σημαντική ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων πυρόσβεσης ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και στοχευμένες δράσεις πρόληψης στα Δωδεκάνησα, ανακοίνωσαν από τη Ρόδο η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση, με την Πρόληψη , την προετοιμασία/ετοιμότητα και την άμεση επέμβαση να βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής και αντίληψης.
Όπως τόνισε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, η μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει σε μια μέσο-μακροπρόθεσμη και ολιστική αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Διαχείρισης Κινδύνων της χώρας μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ένα κομμάτι της αφορά και τη Ρόδο.
Της ευρείας σύσκεψης προήδρευσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και συμμετείχαν σε αυτήν οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, o χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου.
Από τη σύσκεψη προέκυψαν τα εξής:
- Στοχευμένη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.
- Ως προς τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, θα σταθμεύουν μόνιμα στη Ρόδο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο μεσαίου τύπου, δύο air tracktor με πλωτήρες με δυνατότητα να μεταφέρουν τρεις τόνους νερού ο καθένας και ένα Σινούκ του Στρατού.
- Ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των εναέριων μέσων με την στάθμευση στη Ρόδο και αεροσκαφών Καναντέρ για προληπτικούς λόγους.
- Ο υπουργός συμφώνησε, μετά από αίτημα του περιφερειάρχη – μάλιστα το έθεσε ως στόχο – για την μεταφορά της ΠΥΡ εκτός του κέντρου της πόλης της Ρόδου, στο κτίριο όπου θα στεγαστεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) Νοτίου Αιγαίου.
- Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, θα επεξεργαστούν διάταξη για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, σε 20 περίπου ημέρες, θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία του θέματος.
Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε αναλυτικά την στρατηγική του υπουργείου για την αντιπυρική περίοδο 2022.
Πιο συγκεκριμένα:
– Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεκαετές Πρόγραμμα Προστασίας Δασών ANTINERO, που έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ με απόφαση του Πρωθυπουργού ενισχύθηκε με επιπλέον 25 εκατ. ευρώ. Το Σχέδιο που για πρώτη φορά ενεργοποιείται έγκαιρα προκειμένου να υπάρξει θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές το 2022, προβλέπει:
- καθαρισμούς δασικών εκτάσεων
- συντηρήσεις/βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου
- δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
– Η Ελλάδα γίνεται κόμβος (Regional Hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας/rescEU στη Νότια Ευρώπη, στηρίζοντας έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για πρώτη φορά, η χώρα μας θα φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erickson), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται άμεση παροχή συνδρομής για δασοπυρόσβεση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου
– Για πρώτη φορά, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Προ-εγκατάστασης Πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) ξεκινά φέτος και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θα φιλοξενηθούν περίπου 250 πυροσβέστες από 6 χώρες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με σκοπό την άμεση παρέμβαση χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων, αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, αφού οι Έλληνες πυροσβέστες είναι από τους πιο έμπειρους διεθνώς.
– Φέτος – από τις 10 Ιουνίου – το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 590 «δασοκομάντος», οι οποίοι θα είναι αερομεταφερόμενοι με ελικόπτερα
– Ο στόλος των εναέριων μέσων θα αποτελείται φέτος από 46 μισθωμένα έναντι 31 το 2021. Επιπλέον, από 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο (Καναντέρ) – τα οποία πάντως είναι γερασμένα και θα ανανεωθούν σταδιακά – και 36 ελικόπτερα.