Άρθρο Localit 27 Ιανουαρίου, 2023

Ρέθυμνο: Η Πολιτική Προστασία …στην πράξη, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου

Ημερίδα, Άσκηση Πολιτικής Προστασίας και Εργαστήριο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, θα διεξαχθούν την προσεχή Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 στις 08.30 το πρωί στην αίθ. Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ρεθύμνης.

Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού, των μέτρων και των συνεργασιών που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης στον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας.

Την πολυθεματική εκδήλωση, συνδιοργανώνουν τo Αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πληροφορικής-Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “TransCPEarlyWarning” στο οποίο ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως εταίρος.

Οι 7 χώρες που συμμετέχουν στο έργο είναι: Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Αλβανία.

Το TransCPEarlyWarning συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού προγράμματος lnterreg ADRION.

Στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των εθνικών φορέων Πολιτικής Προστασίας της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου (ADRION), στο στάδιο της έγκαιρης προειδοποίησης, για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων. Για την επίτευξη του στόχου, προωθεί την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου έγκαιρης προειδοποίησης στις συμμετέχουσες χώρες, ενισχύει τον συντονισμό και την συνεργασία των φορέων Πολιτικής Προστασίας και, τέλος, προωθεί την υιοθέτηση Ευρωπαϊκών προτύπων Πολιτικής Προστασίας στις χώρες που εντάσσονται στο Όργανο Προενταξιακής Βοήθειας (ΙΡΑ).

​Τα οφέλη του έργου συνίστανται στην αύξηση της οργανωτικής επάρκειας των φορέων πολιτικής προστασίας ώστε να λειτουργούν σε διακρατικό επίπεδο για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών στην περιοχή της Αδριατικής Ιονίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή το έργο έχει αναπτύξει μία Καινοτόμο Πλατφόρμα Έγκαιρης Προειδοποίησης για την υποστήριξη Δικτύωσης Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή ADRION, ένα Διεθνές Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολιτικής Προστασίας, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης Στρατηγικής Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολιτικής Προστασίας, συνοδευόμενης από σχετικό Σχέδιο Δράσης.

Πρόγραμμα Ημερίδας και Άσκησης Πολιτικής Προστασίας

Στη διάρκεια της Ημερίδας θα παρουσιαστούν η πρόοδος και τα αποτελέσματα του έργου, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εξαγωγή προδιαγραφών της Πλατφόρμας Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολιτικής Προστασίας, το Μοντέλο Έγκαιρης Προειδοποίησης που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του έργου και, τέλος, η Πλατφόρμα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολιτικής Προστασίας.

Θα παρουσιαστεί επίσης το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» το οποίο εκπόνησε ο Δήμος Ρεθύμνης και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Επιπλέον, θα διεξαχθεί Άσκηση Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα αξιοποιηθούν τόσο το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ όσο και η Πλατφόρμα Έγκαιρης Προειδοποίησης την οποία ανέπτυξε το έργο.

​ Το Εργαστήρι Ανάπτυξης Δεξιοτήτων που θα διενεργηθεί στη συνέχεια, θα εστιάσει στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν το σύνολο των έργου που επιτελεί η Πολιτική Προστασία: από την έγκαιρη προειδοποίηση μέχρι την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση συμβάντων από πιθανούς κινδύνους φυσικούς ή ανθρωπογενείς. Θα συζητηθεί η χρησιμότητα της Πλατφόρμας Έγκαιρης Προειδοποίησης και θα διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασής της σε θέματα αντιμετώπισης συμβάντων.

Τέλος θα συζητηθούν θέματα συντονισμού των εμπλεκόμενων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, φορέων.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στα σχολεία όλης της χώρας

Μαθητές από όλη την Ελλάδα ενημερώνονται για τις δασικές πυρκαγιές, την αξία της πρόληψης, αλλά…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανέλαβαν υπηρεσία οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Λευκάδας

Στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου Λευκάδας, εντάσσονται πλέον οι τριάντα τρεις εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια…

Ενδιαφέρουν 07 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φάρσαλα: Εγκαίνια για το Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας Νεότερης Τοπικής Ιστορίας, στον Πύργο Καραμίχου

Στο μοναδικό σωζόμενο πυργόσπιτο της ευρύτερης περιοχής,  τον Πύργο Καραμίχου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης…