Άρθρο Localit 13 Μαΐου, 2013

Ρεν: Τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου μεταφέρονται στη μείωση του ελλείμματος

olli-rehnΑν και οι πόροι του Πράσινου Ταμείου σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων, ωστόσο αυτό μπορεί να  ισχύσει κυρίως μετά το 2016. Το 2013-2014 οι πόροι του Ταμείου  προορίζονται  για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Την αποκαλυπτική αυτή απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή σχετικά με τη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου.

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής ανέφερε ότι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι ότι προορίζονται αποκλειστικά για περιβαλλοντικές δράσεις και οι οποίοι προέρχονται από εισφορές, φόρους και πρόστιμα που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες, με  διαδοχικές αποφάσεις (νόμος 4024/2011 και νόμος 4011/2013) απομειώθηκαν και μόνο το 2,5% των πόρων απέμεινε για περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο κ. Ρεν απαντώντας στην ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή, αφού τόνισε ότι « Σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων», υπογραμμίζει   ότι  «η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος».

Ο κ. Ρεν, καταλήγοντας την απάντησή του, αφήνει αόριστες «υποσχέσεις» ότι μετά το 2016  «το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα».

 

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Ρεν εξ ονόματος της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από τρεις πηγές: από το καθεστώς των παραβάσεων χρήσης γης, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τα δικαιώματα εκπομπών CO2. Οι πρώτες δύο πηγές προέρχονται από καθεστώτα περιβαλλοντικών παραβάσεων, τα οποία επιβάλλουν πρόστιμα που εισπράττονται εν μέρει από το κράτος και εν μέρει από το ίδιο το Ταμείο, ενώ η τελευταία πηγή προέρχεται από τον «πράσινο φόρο». Σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων. Αν και η Επιτροπή παρακολουθεί το συνολικό επίπεδο των δαπανών του Πράσινου Ταμείου, δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά τα ειδικά σχέδια που επιλέγει, διαχειρίζεται ή χρηματοδοτεί το Ταμείο.

Η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος.

Ο αυστηρότερος κανόνας σχετικά με τις δαπάνες, που βρίσκεται σε ισχύ έως το 2016, συνεπάγεται ότι το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα, κυρίως μετά το 2016. Ο ρυθμός των εν λόγω δαπανών εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Κεφαλογιάννης για καθαρισμούς οικοπέδων: Nέο θεσμικό πλαίσιο για επιβράβευση των δήμων που επιδεικνύουν υψηλό βαθμό συμμόρφωσης

Στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 60 εκ. ευρώ για θωράκιση των νησιών από τη λειψυδρία

Πρωτοβουλία για  την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου απέναντι στο μείζον πρόβλημα…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Βουλή τροπολογία για τον ΝΟΚ

Η τροπολογία προβλέπει ένταξη των κινήτρων και προσαυξήσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στον πολεοδομικό σχεδιασμό,…