Άρθρο Localit 09 Απριλίου, 2025

Ψηφίζεται αύριο Πέμπτη η διάταξη για την ανταπόδοση του τέλους ταφής απορριμμάτων προς τους δήμους

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο Πέμπτη 10 Απριλίου η διάταξη για την ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής απορριμμάτων προς την Αυτοδιοίκηση, όπως είχε προαναγγελθεί στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το τέλος ταφής, πλέον, γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, διευκολύνοντας τους δήμους να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατίθεται για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ώστε να συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και να βάλουν τέρμα σε πολλούς χώρους ταφής αποβλήτων στη χώρα.

Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», με τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους, απεμπλέκονται ο ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους, το οποίο θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών, τα οποία εισπράττουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό των δήμων.

Επιπλέον, με την ίδια διάταξη, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αυξάνονται κατά 118 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες τους, ενώ επιχορήγηση ύψους 48,3 εκατ. ευρώ αποδίδεται στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. προκειμένου να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Ως προς τη διαδικασία είσπραξης του τέλους ταφής, διευκρινίζονται τα εξής:

Για το 2025, το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024 που εκκρεμούν. Για το 2026 αντίστοιχα το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2024 και το α’ εξάμηνο του 2025. Αναλόγως θα εισπράττονται τα τέλη και των επόμενων ετών.

Για τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής, τα 34,7 εκατ. που έχουν καταβάλει δύο φορές για το τέλος ταφής του 2022, συμψηφίζονται με οφειλές τους προς τον ΕΔΣΝΑ του β’ εξαμήνου του 2023 και α’ εξαμήνου του 2024. Συνεπώς, η επιβάρυνση εντός του 2025 θα είναι περιορισμένη. Προκειμένου να μη δημιουργηθεί έλλειμμα στον ΕΟΑΝ, λόγω της μη απόδοσης του τέλους ταφής για το 2022 από τον ΕΔΣΝΑ, 34,7 εκατ. θα καταβληθούν σε αυτόν από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Επισημαίνεται ότι η μη απόδοση του τέλους ταφής από τον ΕΔΣΝΑ στον ΕΟΑΝ, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το πόρισμα της οποίας έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα, ενώ έχουν ήδη ληφθεί σχετικά πειθαρχικά μέτρα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διαχείριση απορριμμάτων 11 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
DEF X – Μανώλης Γραφάκος: Στην Ελλάδα πραγματοποιείται μία μεταρρύθμιση ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας

«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε με το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο. Δική μας δουλειά, ως…

Διαχείριση απορριμμάτων 07 Μαρτίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
9ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης

Το 9ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του την Τετάρτη 12 Μαρτίου…

Διαχείριση απορριμμάτων 27 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΡΑΑΕΥ: Σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της πρότασης Ολοκληρωμένης Δέσμης Μέτρων για τους ΦοΔΣΑ

Σε δημόσια διαβούλευση, έως και την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, έθεσε ο Κλάδος Αποβλήτων της…