Άρθρο Localit 17 Δεκεμβρίου, 2020

Ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ για τη χωροθέτηση βιομηχανικών περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών ερήμην της Αυτοδιοίκησης

Την έντονη διαμαρτυρία του  καταθέτει με ψήφισμά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε νησιά και σε παράκτιες περιοχές ερήμην της Αυτοδιοίκησης.

Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) είναι υποχρέωση της χώρας, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία. Όμως ο σχεδιασμός γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών αλλά και χωρίς να έχει προηγηθεί γενικό χωροταξικό για τον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο. Οι ΠΟΑΥ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και αποτελούν συνέχεια του «Ειδικού χωροταξικού Σχεδίου για τις Υδατοκαλλιέργειες».

Ωστόσο,  όπως είπε ο  δήμαρχος Πόρου, Γ. Δημητριάδης, που μαζί με τον δήμαρχο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, Γ. Τριανταφυλλάκη πρωτοστατούν για την αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες ,όπως προκύπτει από επίσημη ενημέρωση που έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο δήμος Πόρου, επίκειται η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. σε 25 περιοχές.

Όμως,  όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, αποδεικνύεται ότι οι περιοχές δεν είναι 25, αλλά πολύ περισσότερες, καθώς πολλές από αυτές είναι έως και έξι μαζί στον ίδιο τίτλο, ενώ οι περισσότερες αναφέρονται σε ολόκληρους νομούς ή σε τεράστιους κόλπους.  Οι περιοχές στις οποίες η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ μαζί με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αποφασίσει ότι θα δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες ιχθυοτροφείων σε στεριά και θάλασσα, χωρίς ποτέ κάποιο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο να έχει συναινέσει σε αυτό, είναι οι ακόλουθες:

1) Θερμαϊκού, 2) Πιερίας, 3) Β.&Ν. Ευβοϊκού, 4) Οξειάς, 5) Κεφαλονιάς, 6) Θεσπρωτίας, 7) Εχινάδων & Αιτωλ/νίας, 8) Κορινθίας, Αργολίδας, Δυτικού Σαρωνικού, 9) Διαπόριων Νήσων, Σαρωνικού, Σαλαμίνος & ευρύτερης περιοχής, 10) Πόρου, 11) Λέρου, 12) Ακτών Αρκαδίας, Βουρλιά, Όρμου Κορακιά, Νήσου Πλατιά, Μεθάνων και Τροιζηνίας, 13) Χίου, 14) Λάρυμνας–Αταλάντης, 15) Δίαυλου Ωρέων Μαλιακού, 16) Βοιωτίας, 17) Χαλκιδικής, 18) Μεγάρων, 19) Όρμος Αγ. Νικολάου, Ερατεινής, Γαλαξίδι, Αντίκυρα, 20) Λέσβου, 21) Ρόδου – Χάλκης, 22) Ψερίμου, 23) Καλύμνου, 24) Αγαθονησίου, 25) Αμβρακικού.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι πρέπει να έχουν λόγο στη χωροθέτηση τόσο σημαντικών των δραστηριοτήτων στις περιοχές τους, υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ. Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στον Πανελλήνιο Συντονισμό ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού για τη ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες».

Τέλος αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό οι τοπικές ανάγκες και οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαλαμίνα: Αρχιτεκτονικός φωτισμός στα σπιτάκια στο νησί του Αγ. Γεωργίου

Το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού των σπιτιών του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της Σαλαμίνας, ολοκλήρωσε…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση Δήμου Σκιάθου στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων για το 2023

Ο Δήμος Σκιάθου ταξινομήθηκε στο υψηλότερο 20% του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, που δημοσίευσε το Κέντρο…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Δημοτικό συσσίτιο και τα Χριστούγεννα

Κανονικά, ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα συνεχιστεί, η…