Άρθρο Localit 22 Σεπτεμβρίου, 2022

Ψηφιακές Γωνιές σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών

Σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών όπως και στο ΚΗΦΗ θα αναπτυχθούν οι «ψηφιακές γωνιές» με σκοπό την εξοικείωση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στις νέες τεχνολογίες.

Η ανάπτυξη του δικτύου αυτού θα γίνει στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα που μετέχει ο Δήμος και θα υλοποιηθεί μέσω της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και του Δήμου που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, ο Δήμος Ιωαννιτών επιλέχθηκε για την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος επειδή έχει εκπονήσει ήδη μία ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική και εντάσσεται στις δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης αυτής.

Η εφαρμογή του προγράμματος δεν θα επιφέρει οικονομικό κόστος, καθώς η υλικοτεχνική υποδομή και οι εκπαιδευτές – ψηφιακοί βοηθοί θα καλυφθούν από το Υπουργείο.

«Πρόκειται για μία δράση με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών με σκοπό την επιμόρφωσή τους σε βασικές ψηφιακές τεχνολογίες και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο Δήμος μας θεωρεί ότι η δράση αυτή θα πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα που παρατηρείται στα άτομα της τρίτης ηλικίας, όπου παρατηρείται χαμηλό ποσοστό ψηφιακής συμμετοχής, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ενταχθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα και να χρήζουν “ψηφιακής βοήθειας”» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας.

Η στήριξη της τρίτης ηλικίας και η επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες ήταν στον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του ΟΚΠΑΠΑ. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δεν άφησαν περιθώρια για ανάπτυξη παρόμοιων προγραμμάτων τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η πρόταση ωστόσο είχε ωριμάσει και τώρα βαίνει προς υλοποίηση μέσω της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου.

«Νιώθουμε πολύ χαρούμενοι που θα αναπτύξουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας. Η ψηφιακή επιμόρφωση των ηλικιωμένων ήταν κάτι που μας είχε απασχολήσει από την αρχή της θητείας μας. Τώρα θα μπορέσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες αυτές με τον εξοπλισμό και τους εκπαιδευτές σε όλα τα ΚΑΠΗ. Και μόνο αν καταφέρουμε οι ηλικιωμένοι να μην περιμένουν στις ουρές των τραπεζών θα είναι πολύ μεγάλο όφελος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί είναι διάρκειας 15 μηνών και σκοπό έχει να αποτελέσει τον «οδηγό» ώστε ανάλογες παρεμβάσεις να αναπτυχθούν σε μόνιμη βάση σε όλη την χώρα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ρωτήθηκε για την αύξηση του κόστους που επιφέρει η ενεργειακή κρίση στην λειτουργία του δήμου.

«Η δυσθεώρητη αύξηση στην ενέργεια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας» τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος για τον δημόσιο φωτισμό στο Δήμο Ιωαννιτών από την αρχή του έτους και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα τρία (3) εκατομμύρια όταν για το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά ήταν 2,1. Υπάρχει αύξηση της τάξης του 50% περίπου στο κομμάτι που καλύπτεται από τα ανταποδοτικά.

Η αύξηση είναι μικρότερη για το ενεργειακό κόστος στα κτίρια που λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου και τα νομικά πρόσωπα, όμως και εκεί σημαντικό.

«Υπήρξε μία έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως είναι ένα από τα πολύ δύσκολα θέματα, με σοβαρές προεκτάσεις και στον προϋπολογισμό του 2023» τόνισε ο κ. Βάββας.

Στο Δήμο Ιωαννιτών έχει τοποθετηθεί ενεργειακά υπεύθυνος ενώ υπεύθυνοι ορίστηκαν σε όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα.

Από τους αρμόδιους και τις υπηρεσίες εξετάζονται όλα τα στοιχεία κατανάλωσης του οκταμήνου καθώς και τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 10%.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 07 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επαναλειτουργεί ο δημοτικός κινηματογράφος «Νέα Ελβετία»

Ο δημοτικός κινηματογράφος Βύρωνα “Νέα Ελβετία”  από αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, λειτουργεί  πλέον κανονικά. Ολοκληρώθηκαν από…

Ενδιαφέρουν 07 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου το Σουφλί

Στα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου κατατάχθηκε το Σουφλί στον κορυφαίο Διαγωνισμό “Best Tourism Villages” …

Ενδιαφέρουν 07 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητά ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου

Την επαρκή στήριξη των ελαιοπαραγωγών από τα ευρωπαϊκά ταμεία ζητά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου…