Άρθρο Localit 29 Απριλίου, 2022

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού

Η ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Study in Crete», ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου  στην Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Study in Crete»,  είναι να καταστεί η Κρήτη εκπαιδευτικός και ερευνητικός προορισμός, μέσω της ανάπτυξης της συνεργασίας των τριών ΑΕΙ καθώς και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα υπόλοιπα ιδρύματα του νησιού. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την κοινή προώθηση (branding) εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αποδέκτες ξένους φοιτητές, προσφέροντας τόσο θερινά και μεταπτυχιακά προγράμματα, όσο πλέον και προπτυχιακά προγράμματα. Το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4692/2020) για την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου υπάρχει, και μάλιστα ενθαρρύνει τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών διπλής ειδίκευσης (joint degrees) και διπλά προγράμματα σπουδών (double degrees) από περισσότερα τμήματα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, μια δυνατότητα η οποία είναι πλήρως αξιοποιήσιμη και από τα τρία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης.

Για την επίτευξη του στόχου κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν την οργάνωση για τη συστηματική και ολιστική προώθηση της Κρήτης ως εκπαιδευτικού προορισμού, με τη δημιουργία Γραφείου για την προώθηση του «Study in Crete», στελεχωμένου από εξειδικευμένο προσωπικό στο μάρκετινγκ εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη σύσταση Συμβουλευτικής / Επιστημονικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ιδρυμάτων της Κρήτης.

Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό, που προβλέπουν τον καθορισμό στρατηγικών επιστημονικών περιοχών για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τη δραστηριότητα των ιδρυμάτων και τα πλεονεκτήματα της Κρήτης, τη διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, την αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου προώθησης και επικοινωνίας (communicationplan). Παράλληλα, προβλέπονται δράσεις υποστήριξης των Ιδρυμάτων για την ανάπτυξη και προώθηση υλικού προβολής και την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και δράσεις δημοσιότητας, όπως οι συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις εκπαίδευσης (educational fairs), η διεύρυνση του δικτύου συνεργατών και η διασύνδεση των ακαδημαϊκών κοινοτήτων Κρήτης και εξωτερικού, η αξιοποίηση του alumni (επισκέψεις και ομιλίες εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κρήτης σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού όπου δραστηριοποιούνται ως καθηγητές και ερευνητές απόφοιτοι των Ιδρυμάτων της Κρήτης), η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η ανάπτυξη δικτυακής πύλης «Study in Crete» και η σύνδεσή της με το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας και η διεθνής προβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων των Ιδρυμάτων του νησιού.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι όλων των ιδρυμάτων υποστήριξαν με θέρμη το εγχείρημα και συμφωνήθηκε η άμεση συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και η δημιουργία της διαδικτυακής πύλης «Study in Crete». Η Επιτροπή θα προετοιμάσει το τεχνικό δελτίο της δράσης, το οποίο θα υποβάλει προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Κρήτης εντός του Μαΐου 2022.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Περιφέρεια Κρήτης ο Αντώνης Παπαδεράκης, αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας και η Έφη Κουτεντάκη, αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς. Από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα παρόντες ήταν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρύτανης, καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ελένη Καρκανάκη, από το Πολυτεχνείο Κρήτης ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) ο πρύτανης, καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Εμμανουήλ Δρακάκης και ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Χρήστος Φλώρος. Από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετείχε ο πρόεδρος, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ο διευθυντής  Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, ο συντονιστής Σπουδών Δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής και ο ερευνητής Δρ. Γεώργιος Φακωτάκης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δήμου Ν. Προποντίδας

To 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ/1st SYMPOSIUM FESTIVAL, πραγματοποιεί ο δήμος Νέας Προποντίδας από τις 7 έως…

Ενδιαφέρουν 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκδόθηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα, για την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (409Δ /17-6-2022)  το Π.Δ. «Επικύρωσης καθορισμού των οριογραμμών του ρέματος Πικροδάφνης». Μέσω…

Ενδιαφέρουν 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βιωματικό εργαστήρι έκφρασης και παιχνιδιού στο δήμο Βύρωνα

Ένα βιωματικό εργαστήρι έκφρασης και παιχνιδιού για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που συμμετέχουν στο Θερινό…