Άρθρο Localit 31 Μαρτίου, 2022

Πρωτοποριακό σύστημα τηλεμετρίας, με τηλεχειρισμό και ηλεκτρικά υδροστόμια το πότισμα στις Σέρρες

Με τηλεχειρισμό και ηλεκτρικά υδροστόμια θα γίνεται, ως το τέλος του χρόνου, το πότισμα σε μια περιοχή 72.000 στρεμμάτων στην πεδιάδα των Σερρών, η οποία συνολικά κατέχει την πρώτη θέση σε αρδευόμενες καλλιέργειες πανελλαδικά. Χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλεμετρίας αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και να τεθεί τέλος στη σπατάλη του νερού που γίνεται σήμερα καθώς, όλοι οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν από τον ποταμό Στρυμόνα, που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας του τόπου.

Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος που θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, θα λειτουργεί σύγχρονος εξοπλισμός τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού ενώ θα αντικατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στο σύνολο σχεδόν του αρδευτικού δικτύου του TOEB Σιδηροκάστρου, που αφορά 15 δημοτικές και τοπικές κοινότητες και 3.000 αγρότες στους Δήμους Σιντικής, Ηράκλειας και Σερρών.

Ειδικότερα θα εγκατασταθούν είκοσι πέντε Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου ενώ σε πέντε Σημεία Μέτρησης Παροχής Ανοικτού Καναλιού επί της κεντρικής διώρυγας θα γίνεται η παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν το νερό. Τέτοιες παράμετροι είναι η παροχή, η πίεση, η στάθμη του νερού κ.α. Τα δεδομένα θα φτάνουν στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου ο οποίος, παράλληλα θα δέχεται στοιχεία και από έναν τηλεμετρικό Αγρομετεωρολογικό Σταθμό δικτύου και έναν Φορητό Σταθμό Ελέγχου. Παράλληλα θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία δύο χιλιάδες οκτακόσια ηλεκτρικά υδροστόμια ενώ προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου (αντλητικά συγκροτήματα, πίνακες ισχύος, παροχόμετρα, ομαλοί εκκινητές, ρυθμιστές στροφών κτλ).

Ορθολογική διαχείριση και οικονομία σε νερό και ενέργεια

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, με τη λειτουργία του συστήματος που αναμένεται εντός της τρέχουσας χρονιάς, πρόκειται να επιτευχθούν τόσο η ορθολογική διαχείριση των υδάτων της περιοχής όσο και η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, σε μια εποχή, άλλωστε, που το ενεργειακό πρόβλημα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. «Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχουμε τις ποσότητες του νερού που ξοδεύεται ανά πάσα στιγμή. Θα ξέρουμε ακριβώς τι νερό ξοδεύεται και σε ποιο σημείο. Με τα 2.800 ηλεκτρικά υδροστόμια, άλλωστε, θα έχουμε ακριβή μέτρηση κάθε υδροληψίας» τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η σωστή και ακριβής διαχείριση του νερού θα γίνεται υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των γεωπόνων του ΤΟΕΒ οι οποίοι γνωρίζουν τις ποσότητες του νερού που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση και πότε πρέπει να γίνουν τα ποτίσματα ανά καλλιέργεια, στρέμμα και τύπο εδάφους.

Το σύστημα θα επεκταθεί

«Η προετοιμασία για τον φάκελο είχε ξεκινήσει εδώ και 1,5 χρόνο και αυτή είναι η πιο ώριμη μελέτη που αφορά την περιοχή των 72.000 στρεμμάτων» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια έγινε σε συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Σερραίου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και της σχετικής οδηγίας – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες και για τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ καθώς συνολικά η περιοχή των Σερρών έχει καλλιέργειες σε έκταση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων.

Τα οφέλη που αναμένονται

Στα οφέλη που αναμένονται από τη λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας, ο κ. Σπυρόπουλος συμπεριέλαβε την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για την καλλιέργεια της περιοχής, την αποφυγή φαινομένων λειψυδρίας, την διασφάλιση της καλής ποιότητας του νερού, τον σωστό προσδιορισμό της πίεσης του νερού για το πότισμα, τον έλεγχο των διαρροών, την εποπτεία του συστήματος και τη μείωση των χρημάτων που ξοδεύουν οι αγρότες για άρδευση. «Ως τώρα δεν γνωρίζαμε τις διαρροές και τη δύναμη που πρέπει να έχει το αντλιοστάσιο. Δεν γνωρίζαμε επίσης την ποιότητα του νερού. Γι’  αυτούς τους λόγους το σύστημα που θα εγκατασταθεί είναι πρωτοπόρο. Έχουν ήδη γίνει, μάλιστα, δοκιμαστικές λειτουργίες. Κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η ποσότητα του νερού δεν θα κατασπαταλάται και η ποιότητα θα είναι τέτοια που θα είναι πλέον γνωστό με τι νερό ποτίζει ο καθένας. Θα ξέρει, τέλος, ο αγρότης τι πληρώνει και γιατί», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…