Άρθρο Localit 04 Νοεμβρίου, 2014

Πρώτη η Ελλάδα στις απολύσεις σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Κομισιόν

komision agora ergasiasΤο εργασιακό τοπίο στην Ευρώπη μετά την έναρξη της κρίσης το 2008/2009 παρουσιάζεται στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν σε ότι αφορά στις προσλήψεις και τις απολύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας  (European Vacancy and Requitment Report 2014).

Σύμφωνα με την έκθεση οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα η Γερμανία. Στον αντίποδα η Ελλάδα που εμφανίζεται να είναι στην τελευταία θέση  στις προσλήψεις ανέργων.

Συγκεκριμένα η Γερμανία εμφανίζει το ψηλότερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας το 2,5%. Ακολουθούν η Φιλανδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία.

 

Η Ελλάδα κατέχει την 8η τελευταία θέση, κάτω από την Ισπανία και αλλά πάνω από την Ιρλανδία. Η Ελλάδα παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση στις προσλήψεις ανέργων μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, καθώς  από τους 1,2 εκατομμύρια ανέργους, μόλις οι 77 χιλιάδες προσελήφθησαν.

Στις πρώτες πέντε θέσεις στη λίστα των χωρών με κριτήριο το  πλήθος των προσλήψεων, είναι  κατά σειρά η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γερμανία.

Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία οι προσλήψεις υψηλά ειδικευμένου προσωπικού ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις λιγότερο ειδικευμένου προσωπικού.

Ποια επαγγέλματα είχαν τα

Την καλύτερη απορρόφηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας σε σχετικούς όρους (σ.σ. ποσοστιαία μεταβολή από έτος σε έτος) είχαν τα εξής επαγγέλματα κατά σειρά:
Οι προγραμματιστές, εργαζόμενοι στον κλάδο προσωπικής φροντίδας, οι πωλητές, οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Σε απόλυτους όρους (δηλαδή ανάλογα με το πλήθος των προσλήψεων), τα επαγγέλματα με την καλύτερη απορροφητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι οι πωλητές καταστημάτων (3 εκατομμύρια προσλήψεις), οι υπάλληλοι ξενοδοχείων (2,3  εκατ. προσλήψεις), οι σερβιτόροι (1,8 εκατ. προσλήψεις), οι εργαζόμενοι στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας  (1,4 εκατ.) και οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό – κατασκευαστικό κλάδο (1,1 εκατ.).

Οι νέοι στην Ευρώπη προσλαμβάνονται κυρίως ως σερβιτόροι, υπάλληλοι γραφείου, νοσηλευτές, μάγειροι και εργάτες στη γεωργία (αγροτο – κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία, αλιεία).

Σύμφωνα με την Κομισιόν,  στον κλάδο της φροντίδας υγείας, τις περισσότερες προσλήψεις κάνουν αναλογικά το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία και η Λετονία. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που κάνουν απολύσεις στον κλάδο αυτό.

Στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στο Λουξεμβούργο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, στη Σλοβακία και στην Πορτογαλία.

Στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, οι χώρες όπου γίνονται αναλογικά οι περισσότερες προσλήψεις είναι η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Εσθονία και η Βουλγαρία.

Στον κλάδο της μηχανικής, οι χώρες όπου γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις είναι η Κύπρος, η Αυστρία, η Λετονία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

Στον οικονομικό – χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στη Λετονία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, στην Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Εν δράσει» Μαζί, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ένα πενθήμερο για μικρούς και μεγάλους ξεκινά τη Δευτέρα 20 Μαΐου, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών,  στο…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έντονες αντιδράσεις για τις ρατσιστικές ενέργειες του δημάρχου Περάματος κατά αστέγων Ρομά

Την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών ζητά η “Ελλάν Πασσέ” Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η…

Ρεπορτάζ 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δεκτή η ένσταση του Δήμου Γλυφάδας για “κούρεμα” των τιμών ζώνης- Γ. Παπανικολάου: “Σημαντικό βήμα αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα”

Δεκτή έγινε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η ένσταση που υπέβαλε ο Δήμος…