Άρθρο Localit 28 Ιανουαρίου, 2020

Πρόταση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων

Πρόταση στην κυβέρνηση να αναλάβει ο δήμος την πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση κανόνων για τη βραχυχρόνια μίσθωση έχει καταθέσει ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης.

 «Ο έλεγχος και οι αποφάσεις για το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει, από την πολιτεία, να περάσει στους δήμους και ο δήμος Αθηναίων να αναλάβει να διαμορφώσει ένα νέο καθεστώς», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την παρουσία του στο  2ο συνέδριο με τίτλο «The Best For The Gest». Αναγνώρισε ότι  οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν σηκώσει ένα «κύμα» που μας έχει καλύψει όλους,  και έχουν πάρει αρνητικές και θετικές διαστάσεις.

 «Οι μεγάλες πρωτεύουσες έχουν διαμορφώσει η κάθε μία ένα διαφορετικό μοντέλο. Η Βαρκελώνη, το Λονδίνο ,τη Νέα Υόρκη έχουν διαμορφώσει το δικό τους, σημειώνοντας ότι καθορίζεται από τους Δήμους και όχι από την κρατική εξουσία. Ο δήμος εξορισμού είναι πιο κοντά στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες, ενώ η κεντρική εξουσία είναι σε μία απόσταση» τόνισε.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, είπε ο κ. Μπακογιάννης, «είναι ευλογία αλλά και κατάρα. Από εμάς εξαρτάται ποιο από τα δύο θα είναι». Ενώ, τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων και της λογικής «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Πρότεινε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα ανά γεωγραφική περιοχή.

«Υπάρχουν περιοχές που έχουν φτάσει στα όρια του κορεσμού. Δεν θέλουμε να γίνει η Αθήνα ένα τουριστικό πάρκο και, την ίδια στιγμή, έχουμε περιοχές που θα θέλαμε περισσότερες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Είπε  ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά το ρυθμιστικό πλαίσιο  θα είναι προϊόν διαβούλευσης.

Στην Αθήνα δόθηκε μια οικονομική ένεση από τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία σε αξία  ανήλθε στο 1,5 δις. ευρώ το 2018. Ακόμη, ο δήμαρχος  Αθηναίων έθεσε  ως στόχο η πρωτεύουσα να φθάσει τα 10 εκατομμύρια  τουρίστες από 5,5 εκατ. σήμερα σε μία  δεκαετία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μystreet»: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για καταγγελία αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των δομών κοινωνικής μέριμνας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαντορίνη: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου

Συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης διεξάγει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του…