Άρθρο Localit 09 Ιουνίου, 2021

Πρόταση για πολύκεντρα ανακύκλωσης από τον Δήμο Καρδίτσας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Πρόταση για δημιουργία δώδεκα πολύκεντρων ανακύκλωσης, τα οποία θα έχουν και δυνατότητες στοιχειώδους επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών ενώ θα παρέχεται και οικονομικό κίνητρο στους δημότες ώστε να ανακυκλώνουν, κατέθεσε προς χρηματοδότηση ο Δήμος Καρδίτσας, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ειδικότερα η πρόταση που χωρίζεται σε δυο υποέργα με το πρώτο να αφορά καθ΄ αυτού την δημιουργία της υποδομής και το δεύτερο να αφορά στην επικοινωνία και την προβολή του όλους εγχειρήματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 4.794.000 ευρώ.

«Καταθέσαμε μια καλά  τεκμηριωμένη πρόταση για τα πολυκέντρα ανακύκλωσης που έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Κατ΄ αρχάς με την υλοποίηση της πρότασης θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Η αύξηση της ανακύκλωσης έχει ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα κάνει τον Δήμο μας ακόμη πιο πράσινο ενώ συγχρόνως θα αυξήσει την φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Είναι μια πρόταση η οποία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων μια πρόταση με την οποία κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την περιβαλλοντική αειφορία. Με πράξεις αλλάζουμε την Καρδίτσα την κάνουμε μια πόλη που αξίζει να ζεις», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος της περιοχής Β. Τσιάκος.

Αναλυτικότερα η πρόταση περιλαμβάνει:

Προβλέπεται η προμήθεια δώδεκα (12) πολυκέντρων ανακύκλωσης υλικών για Διαλογή στην Πηγή, με επεξεργασία στην πηγή και παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες. Τα Πολυκέντρα θα διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας των υλικών (συμπίεση για τα πλαστικά και μεταλλικά υλικά και θρυμματισμός για τα γυάλινα υλικά) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην Πηγή, για να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών.

Το κάθε Πολυκέντρο ανακύκλωσης χρησιμοποιείται για τη χωριστή διαλογή στην πηγή των πλαστικών, μεταλλικών, γυάλινων και χάρτινων υλικών. Για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών γίνεται χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και παρέχεται οικονομικό εργαλείο ανά τεμάχιο αποβλήτου υλικού. Για τη διαλογή των χάρτινων υλικών γίνεται χρήση ειδικού χωριστού κάδου συλλογής. Τα Πολυκέντρα ανακύκλωσης θα αξιοποιηθούν για να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης υλικών στο Δήμο, ώστε να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης υλικών που περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ και στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό, τα Πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλη ταχύτητα παραλαβής και διαλογής των υλικών αλλά και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο των ανακυκλωμένων υλικών. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αλλά και όγκος υλικών των δημοτικών αποβλήτων είναι πλαστικά και μεταλλικά υλικά , είναι πιο εύχρηστο αλλά και γρήγορο για τους δημότες να συλλέγουν το σύνολο των εν λόγω υλικών και να τα ανακυκλώνουν μαζί, αδειάζοντας τις σχετικές σακούλες. Για το σκοπό αυτό, το αυτόματο μηχάνημα για την ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών υλικών θα πρέπει αφενός να έχει κοινή υποδοχή αλλά και να επιτρέπει τη χύδην απόρριψη των συγκεκριμένων υλικών στο χώρο παραλαβής του αυτόματου μηχανήματος και αφετέρου να έχει με υψηλή ταχύτητα παραλαβής των υλικών. Παράλληλα, στα Πολυκέντρα θα πρέπει να γίνεται επεξεργασία (συμπίεση ή θρυμματισμός) των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του όγκου των εν λόγω υλικών, που χαρακτηρίζονται από μεγάλο όγκο. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται σημαντικά η αποθηκευτική δυναμικότητα των Πολυκέντρων αλλά και μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 22 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θήβα: «Πράσινο φως» για ένταξη έργου της ΔΕΥΑΘ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Την ένταξη του έργου της ΔΕΥΑ Θήβας με τίτλο «Βελτίωση υδροδότησης των οικισμών της ΔΕ…

Βιώσιμες Πόλεις 22 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Αττικής: Ψηφιακή υπηρεσία για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και εμποδιζόμενων ατόμων

Μια νέα  ψηφιακή υπηρεσία ενεργοποιήθηκε στην περιφέρεια Αττικής για την εξυπηρέτηση αιτημάτων που απευθύνονται στην…

Βιώσιμες Πόλεις 22 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με ενημερωτικό φυλλάδιο ο Δήμος καλεί τους Πατρινούς να κάνουν την ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια

Φυλλάδιο για την ανακύκλωση, θα αποστείλει ο Δήμος Πατρέων  στα σπίτια όλων των δημοτών παρέχοντας…