Άρθρο Localit 20 Μαρτίου, 2012

Προτάσεις της ΟΚE για να βγει από την κρίση το κέντρο της Αθήνας

Οκτώ βασικούς άξονες δράσης προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) προκειμένου να μπορέσει να βγει από την κρίση το κέντρο της Αθήνας. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε τη  Δευτέρα 19 Μαρτίου επισημάνθηκε ότι το κέντρο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άρα απαιτούνται επείγουσες παρεμβάσεις.

Η δημοσιονομική και οικονομική κρίση, η παράνομη μετανάστευση, η κατάσταση του πολιτικο-διοικητικού συστήματος και η μη ασφαλής διαβίωση, εντοπίζονται ως οι βασικές αιτίες που επηρεάζουν και επιτείνουν την κρίση στο κέντρο της Αθήνας.

Το σχέδιο της ΟΚΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης κινείται στους εξής άξονες:

Τα βασικά θέματα τα οποία συνδέονται με τη κρίση θεωρούνται ότι είναι τέσσερα

  1. Ενίσχυση  επιχειρηματικότητας
  2. Ενίσχυση δραστηριοτήτων  κέντρου (τουρισμός, εμπόριο, βιοτεχνία και επαγγελματίες)
  3. Αναθέρμανση  αγοράς ακινήτων
  4. Ταυτότητα και στρατηγική επωνυμίας (branding)
  5. Ψηφιακή πόλη
  6. Προώθηση μίας ασφαλούς πόλης
  7. Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της πόλης
  8. Στήριξη του Εθελοντισμού

Στη συνολική πρόταση που κατατέθηκε από την ΟΚΕ συνιστάται  να υπάρξει καθορισμός ειδικών ενισχύσεων προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να ληφθούν ειδικά μέτρα στήριξης του τουρισμού στο κέντρο Αθήνας με βασικό στόχο την  ανάπτυξη του αστικού τουρισμού. Επίσης θεωρείται αναγκαία η λήψη ειδικών μέτρων για τη στήριξη του εμπορίου με  την αύξηση της εμπορικής κατανάλωσης μέσω της προσέλκυσης των επισκεπτών που έρχονται στην περιοχή.

Μάλιστα για να ενισχυθεί  η επιχειρηματική δραστηριότητα προτείνεται η θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων εγκατάστασης συστάδων επιχειρήσεων σε συγκεκριμένα μέρη της πόλης (clusters).  Ειδικά για τη Νεανική  Επιχειρηματικότητα προτείνεται η δημιουργία Σταθμού εξυπηρέτησης μιας στάσης (one stop shop) και Γραφείου-μηχανισμού παρακολούθησης και ενίσχυσης επιχειρηματικών και καινοτόμων πρωτοβουλιών.

Τέλος στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί γίνεται αναφορά σε καλά παραδείγματα άλλων χωρών, (Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία κ.α.). Στις περισσότερες περιπτώσεις τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομίας την έχουν αναλάβει οι δημοτικές αρχές.  

Για περισσότερα δείτε όλη την πρόταση ΟΚΕ για το κέντρο της Αθήνας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 15 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Ευρεία σύσκεψη με συναρμόδιους φορείς για το ρέμα του Ποδονίφτη

Το ρέμα του Ποδονίφτη βρίσκεται στο επίκεντρο, τόσο των δήμων που διασχίζει, όσο και της…

Ρεπορτάζ 15 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επικίνδυνη κακοκαιρία διάρκειας 30 ωρών – ΄Εκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Σοβαρή κακοκαιρία διάρκειας 30 ωρών, ανακοίνωσε…

Ρεπορτάζ 15 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κέρκυρα: Συμβάσεις αποκατάστασης κατεστραμμένων οδών από την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Τέσσερις συμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης κατεστραμμένων δημοτικών οδών, υπογράφτηκαν την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο Μαράσλειο,…