Άρθρο Localit 05 Οκτωβρίου, 2015

Πρόσκληση Γ. Πατούλη σε γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Πατούλης γερμανοίΠρόσκληση σε γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία και συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας και σε συγκεκριμένα επενδυτικά αντικείμενα που αποτελούν προτεραιότητα, απεύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε συνάντηση δημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εκπροσώπων επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ την Παρασκευή.
Γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα και την τοπική ανάπτυξη
Στο ερώτημα γιατί οι γερμανοί επενδυτές να επενδύσουν σε αντικείμενα τοπικής ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι Ελληνικοί Δήμοι, παρά τις τεράστιες μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, σε όλη την περίοδο της κρίσης αποτελούν το πιο αποτελεσματικό και δυναμικό τομέα της γενικής κυβέρνησης. Οι Δήμοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Eurostat παρουσιάζουν:
• πλεονάσματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ),
• αποτελεσματική διαχείριση συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης,
• δείκτες υγειούς μακροοικονομικής κατάστασης,
• οικονομική σταθερότητα και μείωση των δανειακών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.
Βούληση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αυξήσουν περαιτέρω αυτήν την αποτελεσματικότητα, σημείωσε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε πως «ο ιδιωτικός τομέας έχει να προσφέρει πολλά σε αυτό το επίπεδο και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει μία αμοιβαία, επωφελής συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο. Η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται στην Ελλάδα και στους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά αναζητούμε προτάσεις και από χώρες, όπως η Γερμανία».
Τα πλεονεκτήματα των Δήμων
Σε ότι αφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών δήμων για μια τέτοια συνεργασία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι πολλά και η αξιοποίησή τους εγγυάται αποτελεσματικές και αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις».
Συγκεκριμένα ανέφερε ορισμένα από αυτά.
• Παρά την οικονομική κρίση οι δήμοι διαχειρίζονται ετησίως περίπου 6, 5 δις €. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Όλοι οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο θα είναι ύψους 20 δις € περίπου. Οι ελληνικοί δήμοι την ίδια περίοδο και χωρίς τις επενδύσεις από το ΕΣΠΑ, θα διαχειριστούν υπερδιπλάσια ποσά.
• Οι ελληνικοί δήμοι έχουν τη μικρότερη έκθεση σε δανεισμό από σχεδόν όλους τους δήμους της Ευρώπης. Παράλληλα, οι δανειακές τους υποχρεώσεις καλύπτουν το 64% των απαιτήσεων και διαθέσιμων τους. Αυτό και μόνο το στοιχείο αναδεικνύει τις προοπτικές αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
• Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούνται από όλους τους μελετητές πολύ μεγάλες καθώς ο μέσος όρος εσόδων ή δαπανών της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι περίπου 11,6% όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3,5 %.
• Οι ελληνικοί δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις ιδιαιτερότητες, ανάγκες και προοπτικές των τοπικών αγορών και κοινωνιών.
• Οι εμπειρίες των ελληνικών δήμων στη διαχείριση όχι μόνο μικρών αλλά και πολύπλοκων έργων είναι πολύ μεγάλη.

«Η ΤΑ σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλάζει, υπογράμμισε ο πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Παύει να είναι ο βασικός παίκτης και επενδυτής στην τοπική ανάπτυξη. Αποκτά ένα νέο ρόλο, ανοικτού οικονομικού συστήματος, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ρόλο και λόγο. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή μας συνάντηση. Ο επιχειρηματικός κόσμος αποτελεί ένα βασικό παίκτη στην τοπική ανάπτυξη και η συνεργασία και συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να προσφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για όλους τους συμβαλλόμενους και κυρίως για τους δημότες μας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και για να βοηθήσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και την προσέλκυση και υποστήριξη επιχειρήσεων, έχουμε έτοιμη πρόταση για το ΕΣΠΑ, δημιουργίας τοπικών κέντρων υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρήσεων».

Οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Τα επενδυτικά αντικείμενα που δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα η Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, είναι:
• Παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον
• Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας
• Διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων
• Κοινωνική καινοτομία
• Ψηφιακή αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών
• «Έξυπνες» πόλεις
«Είναι προφανές, κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ότι σχεδόν όλες οι παραπάνω δράσεις υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο. Εμείς όμως, οι Έλληνες αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΕΣΠΑ δεν το αντιμετωπίζουμε ως επιχορήγηση. Το θεωρούμε ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και πόρων και με βάση αυτή την αντίληψη σας καλούμε να συμμετέχετε.
Ένα επίσης σημαντικό σημείο συνεργασίας της ΤΑ με τον επιχειρηματικό κόσμο είναι το Juncker Plan. Σας υπενθυμίζω ότι με προσωπικές μου παρεμβάσεις και στον Πρόεδρο Juncker και στην Επιτροπή Περιφερειών και προφανώς στην Ελληνική κυβέρνηση, έχω απαιτήσει ποσοστό 10% του Juncker Plan να κατευθυνθεί σε δημοτικά έργα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…