Η εμπιστοσύνη στη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας για τη Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας και για την υλοποίησή της απαιτείται ισχυρή βούληση και συντονισμός, γράφει σε άρθρο του στη Euractiv, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Fathallah Sijilmassi. «Αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές είναι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωμεσογειακή περιοχή απαιτούν μια συλλογική και συντονισμένη απάντηση. Από τις απειλές για την ασφάλεια μέχρι τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, όλα δείχνουν ότι πλέον η απάντηση δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά εθνική ή να περιορίζεται μόνο σε μια γεωγραφική περιοχή», αναφέρει ο κ. Sijilmassi.
Αυτός είναι ο σκοπός του οδικού χάρτη για την Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), ο οποίος εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στη Βαρκελώνη από τους υπουργούς Εξωτερικών των 43 κρατών μελών της. Επιπλέον, στο πνεύμα αυτό, πραγματοποιήθηκε στο Αμπιτζάν η πρόσφατη διάσκεψη κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης – Ευρωπαϊκής Ένωσης (AU-EU). Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Αφρικής είναι προφανώς άρρηκτα συνδεδεμένες.
«Τα θεσμικά όργανα υπάρχουν. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο. Η χρηματοδότηση υπάρχει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιείται πλήρως και αποτελεσματικά για δράσεις που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και φέρνουν απτά αποτελέσματα, τα οποία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους», πρόσθεσε. Υπό τη διεύθυνση των δύο συμπροεδριών -της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας- και τη δράση της UfM επετεύχθησαν τρεις σημαντικοί στρατηγικοί στόχοι: Η UfM κατέστη πλατφόρμα περιφερειακού πολιτικού διαλόγου, συνεργασία κυβερνήσεων και περιφερειακών φορέων (διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ, ιδιωτικός τομέας, τοπικές αρχές κ.λπ.) και προώθηση συγκεκριμένων περιφερειακών έργων προς όφελος των ανθρώπων.
«Από συγκεκριμένα προγράμματα για τους νέους – το Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο της Fez, τη Μεσογειακή Πρωτοβουλία για Θέσεις Εργασίας (Med4Jobs), το WOMED από το Sciences Po, για να αναφέρουμε μερικά μόνο εξ αυτών– μέχρι προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς του ύδατος, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της αστικής ανάπτυξης, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, οι ευκαιρίες είναι ρεαλιστικές και πολυάριθμες», κατέληξε ο κ. Sijilmassi.
ΠΗΓΗ: Euractiv