Σημαντικές ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους δήμους περιέχει το εξειδικευμένο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την οικονομική εξυγίανση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο για να περιορίσει τα φαινόμενα των πλασματικών εσόδων θέτει ως βασική προϋπόθεση ένταξης δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να διαπραγματευτούν τις οφειλές τους προς τρίτους και να αποπληρώσουν τμηματικά μια σειρά από οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος εξυγίανσης στις 15 Σεπτεμβρίου, στόχος είναι οι προϋπολογισμοί των δήμων να αποτυπώνουν μια πραγματική εικόνα και να περιοριστούν τα φαινόμενα πλασματικών προϋπολογισμών με την εμφάνιση «εσόδων» από δάνεια που προγραμματίζουν να λάβουν. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε οι δήμοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε εθελοντικά, είτε υποχρεωτικά. Στην απόφαση διευκρινίζονται και περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις διαδικασίες ένταξης Δήμου στο Πρόγραμμα, ενώ επισημαίνονται και οι υποχρεώσεις που αυτό προβλέπει.
Η αίτηση των ενδιαφερόμενων δήμων ή περιφερειών για την ένταξή τους στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης γίνεται αποδεκτή εφόσον συντρέχει μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Οι ετήσιες υποχρεώσεις του δήμου σε τοκοχρεολύσια, υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων.
β) Το συνολικό χρέος του δήμου υπερβαίνει το σύνολο των τακτικών του εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ.
γ) Υπάρχει αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού λόγω ανεπάρκειας εσόδων για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων τους.
Δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Οι δήμοι που θα ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα έχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις από δάνεια που θα συνάψουν με το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ σε περιπτώσεις που θα προχωρήσουν σε διακανονισμό ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες θα μπορούν να εγγράψουν στο προϋπολογισμό του 2012 μόνο το μέρος της διακανονισθείσας οφειλής. Οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης, μετά από απόφαση της Ελεγκτικής Επιτροπής. Μέσα από το συγκεκριμένο λογαριασμό θα μπορούν να καλύπτουν το κόστος επιτοκίου των δανείων τους και τα χρεολύσια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι δήμοι αυτής της κατηγορίας, αν κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις και του μισθολογικού κόστους, με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.
Στις υποχρεώσεις των δήμων θα είναι επίσης:
- 1. Η παρακολούθηση και η τεχνική υποστήριξη από την Ελεγκτική Επιτροπή του επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης. Η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών θα καταθέτει στην Επιτροπή τριμηνιαία αναφορά σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος.
- 2. Ο περιορισμός των προσλήψεων με κάθε μορφή συμβάσεων.
- 3. Η διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, του δήμου προς επίτευξη των στόχων του προγράμματος. (Εξαιρούνται μόνο τα ποσά που προορίζονται για έργα και εργασίες συντήρησης και επισκευής υποδομών).
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών έχει ήδη συσταθεί η Ελεγκτική Επιτροπή του Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής προέρχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ τα μέλη της προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών και τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ έχει οριστεί ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ενώ αναπληρωτής του είναι ο δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου. σχετικά άρθρα