Άρθρο Localit 09 Δεκεμβρίου, 2022

Πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Σαρωνικού

Με στόχο τη μείωση του όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, ο Δήμος Σαρωνικού  υιοθέτησε  πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων.

Για την υλοποίησή του τοποθετήθηκαν 30  μωβ κάδοι , σε κεντρικά σημεία των δημοτικών κοινοτήτων, δημιουργώντας ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης σε όλη την περιοχή.

Οι κάδοι βρίσκονται έξω από σχολεία, από σούπερ μάρκετ και από τις κοινωνικές δομές.

Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, όπως σημειώνεται, στόχος είναι και η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, αφού σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, από την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων, τα κέρδη είναι η μείωση του όγκου των σκουπιδιών που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ, η εξοικονόμηση χρημάτων, καυσίμων και ενέργειας και η διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο Δήμος Σαρωνικού, κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο και το 85% αυτών καταλήγει στις χωματερές. Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια, ενώ κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται και μόνο ένα μικρό μέρος επαναχρησιμοποιείται.

«Στόχος μας είναι να εκτρέψουμε τις τεράστιες ποσότητες ρούχων και υποδημάτων από την υγειονομική ταφή. Να προωθήσουμε για επαναχρησιμοποίηση όσα είδη βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και να ανακυκλώσουμε όσα δεν είναι, εφαρμόζοντας στην πράξη την κυκλική οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Από τη δική του πλευρά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Μπούτσης ανέφερε: «Τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρησή τους για τη δημιουργία ειδών καθαρισμού και παρεμφερών υλικών». Και στο τέλος πρόσθεσε: «Η διαλογή στην πηγή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων και γι’ αυτό ακριβώς αποτελεί στρατηγική επιλογή μας».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 30 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιώσιμης αστικής κινητικότητας ο  Δήμος Πεντέλης

Στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει για πρώτη φορά ο δήμος Πεντέλης, προκειμένου…

Βιώσιμες Πόλεις 30 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κιλκίς: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η μονάδα λυματολάσπης της ΔΕΥΑΚ με 6.836.316 ευρώ

Η διαχείριση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με έναν συνδυασμό…

Βιώσιμες Πόλεις 30 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελληνικό-Αργυρούπολη: 4 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία από σήμερα στους δρόμους της πόλης

Με τέσσερα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία ενίσχυσε τον στόλο του ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, προκειμένου να αναβαθμιστεί…