Άρθρο Localit 03 Ιουνίου, 2022

Πρέσπα χωρίς σκουπίδια- Διασυνοριακοί καθαρισμοί στην Πρέσπα, την Κυριακή 5 Ιουνίου

Με πρωτοβουλία των Δημάρχων των τριών Δήμων από τις τρεις χώρες που μοιράζονται την Μεγάλη Πρέσπα, Παναγιώτη Πασχαλίδη (Δήμος Πρεσπών), Jovan Tozievski (Δήμος Resen), Pali Kolefski (Δήμος Pustec) διοργανώνονται την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, ταυτόχρονοι καθαρισμοί στις παραλίες της Μεγάλης Πρέσπας και στις τρεις όχθες της λίμνης βασικό σύνθημα “Trash free Prespa!”, “Πρέσπα χωρίς σκουπίδια! ”.

Οι τρεις Δήμοι έχουν πολύχρονη συνεργασία σε δράσεις και προγράμματα διμερή ή πολυμερή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών είτε με δικές τους πρωτοβουλίες είτε στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε βεβαίως της τετραμερούς διακρατικής συνεργασίας για το Πάρκο Πρεσπών, της πρώτης και, μέχρι στιγμής μόνης, διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια, που ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 2000 και συνεχίζεται με κυριότερο ορόσημο την πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του διασυνοριακού Πάρκου, με εκπροσώπους από τις τρεις χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 23 και 24 Ιουνίου 2022 στην Πύλη Πρεσπών.

Στην δράση της Κυριακής εκατοντάδες εθελοντές από τις τρεις χώρες αναμένεται να καλύψουν τα πάνω από 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής μιας από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες λίμνες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει συνάντηση των τριών Δημάρχων για να συζητηθούν οι κοινές εμπειρίες από τις δράσεις, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των τριών Δήμων ιδιαίτερα η εξαιρετικά ανησυχητική πτώση της στάθμης της λίμνης, οι προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών, οι συνοριακές διαβάσεις, η συνεργασία για την πολιτική προστασία και άλλα.

Οι δράσεις διασυνοριακών καθαρισμών υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Interreg-IPA CBC Greece – Republic of North Macedonia, και Interreg-IPA CBC Greece – Albania, που θα προσφέρουν αναμνηστικά μπλουζάκια και καπέλα στους εθελοντές.

Στην Ελληνική Πλευρά, οι συμμετέχοντες φορείς που, εκτός του Δήμου Πρεσπών, περιλαμβάνουν την Μονάδα διαχείρισης Πάρκου Πρεσπών, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, την Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δ. Πρεσπών, το πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, τoν πολιτιστικό Σύλλογο Λυγκηστές, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές θα συναντηθούν στην πλαζ της Κούλας, στις 10:30 το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαμιέων: Νεκρός σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στον νέο περιφερειακό δρόμο της Λαμίας, με θύμα τον αντιδήμαρχο της…

Ρεπορτάζ 20 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυλαία σήμερα για τον γραπτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για τον 2ο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που διεξάγεται με σημαντικές…

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Ένας χρόνος λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας (ΓΑΕΦ) του Δήμου Αθηναίων, το οποίο…