Άρθρο Localit 07 Ιουνίου, 2012

«Πράσινο φως» για ανακατασκευή της «Βίλλα Ρόσσα» στην Κέρκυρα

Ένα ιστορικό κτίριο στην Κέρκυρα, η «Βίλλα Ρόσσα», ξαναζωντανεύει. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στη συνεδρίαση της 2ης Ιουνίου, έδωσε το «πράσινο» φως  για την εκπόνηση μελέτης ανακατασκευής του κτιρίου, καθώς  και τη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων που μπορούν να κατατεθούν από κάθε ενδιαφερόμενο για τη χρήση του κτιρίου.  

Η Περιφέρεια, απηύθυνε τον Μάιο του 2012 (9/ 5/ 2012)  ανοικτή   πρόσκληση για την αξιοποίηση του κτιρίου, με στόχο τη συγκέντρωση προτάσεων που θα συγκλίνουν στην πολιτιστική χρήση των χώρων του κτιρίου, στην καθημερινή λειτουργικότητα, την επισκεψιμότητα και την αυτοχρηματοδότηση των χρήσεων.  Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων, είναι η 15 Ιουνίου 2012.

 Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, οι προτάσεις δεν δεσμεύουν την Περιφέρεια ως προς την εφαρμογή τους, αποτελούν συνεισφορά στο διάλογο για την καλύτερη και χρηστικότερη αξιοποίηση του κτιρίου. Σε ότι αφορά  στην αυτοχρηματοδότηση των δράσεων, αναφέρεται  ως επιθυμητή η κατάθεση οικονομικής μελέτης.  

Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, αναφέρθηκε  στην δημόσια πρόσκληση κατάθεσης  προτάσεων για την αξιοποίηση του κτιρίου σημειώνοντας: «Θέλησα να διερευνήσω τη βούληση των φορέων που εμπλέκονται με το θέμα, καθώς και των πολιτών, προκειμένου να συγκεντρώσω προτάσεις αξιοποίησης χωρίς δέσμευση υλοποίησης της μιας ή της άλλης πρότασης και πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο, καταθέσει και αυτό τις προτάσεις του ή αξιολογήσει εκείνες που έχουν κατατεθεί».

Πρόσθεσε δε ότι έχουν κατατεθεί αρκετές ιδέες αλλά με τη μορφή και της τεκμηρίωσης έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας διαβούλευσης θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις :

  • Πρόταση για Πολύ-Πολιτιστικό Κέντρο από τον Βασίλη Μήττα, Τεχνικό Σύμβουλο στη Σχολή Καλών Τεχνών(Τμήμα Κινηματογράφου) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
  • Πρόταση για Μουσείο της πόλης της Κέρκυρας: «Μια απεικόνιση της πολιτισμικής της κληρονομιάς», που υποβλήθηκε από την Αλίκη-Ξένια Νικηφόρου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο «Διαχείριση τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς» και την  Στεφανία Κοντοστάνου, απόφοιτο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση τεκμηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς και νέες τεχνολογίες» του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο: «Μουσείο της πόλης Κέρκυρας: μια απεικόνιση της πολιτιστικής της κληρονομιάς». 

Ιστορικά στοιχεία 

H “Βίλλα Ρόσσα” ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1864 από τον Νικόλαο Ασπιώτη ο οποίος είχε αγοράσει το οικόπεδο. Μετά το θάνατό του Νικόλαου Ασπιώτη κληρονομήθηκε διαδοχικά από τους εκάστοτε απογόνους της οικογένειας. Το 1997 αγοράστηκε από το Δημόσιο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Στα τέλη του 1999 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχωρεί τη «Βίλλα Ρόσσα» στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με συγκεκριμένους όρους για την αποκατάσταση του κτιρίου. Στις αρχές του 2000 η παραχώρηση αυτή γίνεται αποδεκτή έναντι 85 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό το οποίο αποπληρώθηκε το 2009, σε ετήσιες δόσεις, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας. Το 2003 έγινε πρόταση ως προς τη χρήση της «Βίλλα Ρόσσα»  από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία δεν τελεσφόρησε. Σημειώνεται ότι το κτίριο πέρασε από την τέως Ν.Α. Κέρκυρας στην Αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφάσισε – ομόφωνα – τη συντήρηση και αξιοποίηση του κτιρίου. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει παρέμβει – πρόσφατα – στο κτίριο, προκειμένου να το προφυλάξει από τις κακές καιρικές συνθήκες και την είσοδο του νερού στο εσωτερικό του κτιρίου και παράλληλα δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης. 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…