Στο 1ο Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση και την Ενέργεια, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ενέργειες της δημοτικής αρχής στον τομέα της πράσινης οικονομίας και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως στόχος είναι ένας Δήμος φιλικός προς το περιβάλλον.
«Σήμερα, βρισκόμαστε στο στάδιο προώθησης και υλοποίησης φιλόδοξων προγραμμάτων για την ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές της, ενταγμένοι σε προγράμματα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και ποδηλάτων, σε προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοτικών κτιρίων, σε προγράμματα αλλαγής των κοινόχρηστων ενεργοβόρων φωτιστικών στον Δήμο μας, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα μέσα από την συμμετοχή μας σε ενεργειακές κοινότητες», ανέφερε εμφατικά ο δήμαρχος Φλώρινας».
Επιπλέον ο Β. Γιαννάκης, επεσήμανε ότι ο Δήμος Φλώρινας, η δημοτική αρχή, έδωσαν από την αρχή της θητείας τους, ιδιαίτερο βάρος στην πράσινη οικονομία και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν φιλοπεριβαλλοντικό Δήμο.
«Ο Δήμος Φλώρινας έχει ως πρωταρχικό στόχο τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων. Ζούμε στη δίνη μιας πρωτοφανούς ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης, που οδηγεί σε εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα. Χτυπάει την πόρτα μας και η προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε, τις αιτίες που την προκαλούν αλλά και τις συνέπειες της που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή μας, πρέπει να εντατικοποιηθεί. Μια πραγματικότητα που μας αφορά όλους και επηρεάζει την κοινωνία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής μας…», τόνισε επίσης ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι :
«Οι έξυπνες βιώσιμες πόλεις αποτελούν ένα νέο πρότυπο μιας υγιούς ανάπτυξης και η προσαρμογή όλων των έργων και των υποδομών τους στην κλιματική αλλαγή είναι αναγκαία συνθήκη. Οι βιώσιμες κοινωνίες, οι βιώσιμες οικονομίες, είναι αυτές που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες το επόμενο διάστημα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επενδύοντας χρήματα μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, αλλά και η μόχλευση που πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα…»