Άρθρο Localit 06 Σεπτεμβρίου, 2022

Πράσινη γιορτή για τα 10χρονα των Δημοτικών Λαχανόκηπων Αγίου Δημητρίου

Τα δέκα χρόνια των Δημοτικών Λαχανόκηπων  Αγίου Δημητρίου, θα γιορταστούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη πράσινη, αλληλέγγυα, οικολογική περιβαλλοντική γιορτή, στο χώρο των περιβολιών της πόλης (Εθνομαρτύρων & Κουντουριώτου), από τις 18:00 έως τις 21:00.

«Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνη την ημέρα που «έπεσαν» οι πρώτες στρώσεις χώματος σε μια αναξιοποίητη και αδόμητη περιοχή 2,5 στρεμμάτων, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα! Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Ο χώρος καθαρίστηκε, οργώθηκε και χωρίστηκε σε 45 αγροτεμάχια διαθέσιμα για καλλιέργεια, και μάλιστα αυστηρά βιολογική. Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι της πόλης του Αγίου Δημητρίου πήραν σάρκα και οστά όταν οι πολίτες, που απέκτησαν το δικό τους λαχανόκηπο για 2 χρόνια και επιλέχθηκαν με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, έλαβαν την ιδιότητα των πρώτων «αστικών καλλιεργητών» του Αγίου Δημητρίου!», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Δήμος.

Η γιορτή θα περιλαμβάνει μια σειρά από περιβαλλοντικές συνέργειες, γιατί η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι στον πυρήνα της δομής αυτής.

Συγκεκριμένα:

  • Η περιβαλλοντική οργάνωση «Οργάνωση Γη» με εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα παιδιά
  • Ο αγροτικός συνεταιρισμός βιολογικών προϊόντων «Χωράφια Της Αλληλεγγύης», θα παρουσιάσουν το εγχείρημα τους στις Πλαταιές Βοιωτίας, φέρνοντας και προϊόντα δικής τους παραγωγής, όπως τσίπουρο με τζίντζερ, γλυκά κουταλιού και ντόπιο κρασί
  • Το Helios Eco Lab, που θα παρουσιάσει τον τρόπο αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας και όχι μόνο
  • Η ομάδα «Αυλή των κηπουρών» θα παρουσιάσει τους τρόπους διατήρησης παραδοσιακών σπόρων
  • Οι άνθρωποι της βιοτεχνίας «Αρκαδιανή» θα μιλήσουν για το όραμα τους που αφορά στην αναβίωση των αξιών του Αρκαδικού τρόπου ζωής, μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές, ενταγμένα όλα σε ένα όραμα συνύπαρξης παράδοσης, πολιτισμού και παραδοσιακής διατροφής με σεβασμό στο περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.
  • Οι μαθήτριες και οι μαθητές της ομάδας REUZ+ θα δείξουν τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης και μεταμόρφωσης των παλιών μεταλλικών σκευών.

Γιορτή χωρίς φαγητό, μουσική και συζήτηση δεν γίνεται!  Μετά την ξενάγηση στα περιβόλια, θα ακολουθήσει φαγητό και φυσικά συζήτηση σχετικά με τις αστικές καλλιέργειες και οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει! Όλα τα εδέσματα που θα προσφερθούν στη γιορτή θα είναι σπιτικές παρασκευές με προϊόντα από το Δημοτικό Λαχανόκηπο

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους του Αγίου Δημητρίου

Από τη δημιουργία τους το 2012, οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν ως μέσο διαφυγής από τη σκληρή καθημερινότητα για αρκετούς άνεργους πολίτες, χαμηλούς εισοδηματίες, ανθρώπους με οικογένειες, που κοινωνικοποιήθηκαν σε ένα άλλο επίπεδο, ήρθαν σε επαφή με τη γη και τη φύση, ίσως για πρώτη φορά, και κατάφεραν τελικά να φέρουν τα λαχανικά στο οικογενειακό τραπέζι, μόνο μέσα από τη δική τους προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι αυτά τα 10 δύσκολα – για τη χώρα – χρόνια κατάφεραν να διαμορφώσουν νησίδες συλλογικότητας για την τοπική κοινωνία, με πολίτες όλων των ηλικιών να εκτονώνονται και να μαθαίνουν μέσα από την καλλιέργεια, να απασχολούνται δημιουργικά και να κοινωνικοποιούνται με έναν διαφορετικό τρόπο μέσα στην ίδια τους την πόλη! Ενώ, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του έργου είναι πως το 10% της ετήσιας παραγωγής των καλλιεργητών της πόλης, προσφέρεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενισχύοντας τον χαρακτήρα αλληλεγγύης, που εξαρχής είχε η δομή του Δημοτικού Λαχανόκηπου του Αγίου Δημητρίου.

“Το έργο αυτό του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό του χαρακτήρα, τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει, αλλά και την πρωτοτυπία του ως κοινωνική δομή, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, αλλά και από τα διεθνή, αφού κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί αφιερώματα στο CNN και το BBC!”, όπως αναφέρεται σχετικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιστέρι: Compost και φυτά στους πολίτες που συμμετέχουν στο ρεύμα καφέ κάδων

Compost (εδαφοβελτιωτικό) και μικρά φυτά, από το δημοτικό φυτώριο, θα μοιράσει στους πολίτες που συμμετέχουν…

Βιώσιμες Πόλεις 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Κατασκευή χώρου στάθμευσης στο Έλος Αγυιάς και ανοιχτού θεάτρου στο πρώην κάμπινγκ

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», εντάχθηκε το έργο του Δήμου Πατρέων: Κατασκευή χώρου στάθμευσης…

Βιώσιμες Πόλεις 29 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοζάνη 2030: Ο Δήμος Κοζάνης στο Δίκτυο Πόλεων CrAFt

Ο Δήμος Κοζάνης κάνει ακόμη ένα βήμα προς την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με την…