Άρθρο Localit 29 Ιουλίου, 2022

ΠΟΣΕ–ΚΕΠ: Παράνομη και αντισυνταγματική η χρήση των προσωπικών κινητών των υπαλλήλων στα ΚΕΠ για την ταυτοποίηση πολιτών μέσω του gov.gr Wallet

Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου  με  Οδηγίες για τη διαδικασία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής gov.gr Wallet  και την τροποποίηση της σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας  ζητά από το υπουργείο  Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζόμενων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών  (ΠΟΣΕ –ΚΕΠ).

Στην εγκύκλιο μεταξύ των άλλων προβλέπεται οι υπάλληλοι για  την ταυτοποίηση  των στοιχείων των πολιτών  κάνουν χρήση της προσωπικής κινητής συσκευής τηλεφώνου.

«Σύμφωνα με το υπάρχων νομικό πλαίσιο της χώρας το κράτος ως εργοδότης οφείλει να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα στο προσωπικό του για την επίτευξη των στόχων, των σκοπών και των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαβιβάζει οδηγίες σε εγκύκλιο περί του αντιθέτου, παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες εθνικές ανάγκες που αφορούν φυσικές καταστροφές ή πόλεμο και τότε η χρήση των ιδιωτικών μέσων γίνεται με επίταξη», τονίζει η ΠΟΣΕ –ΚΕΠ και καλεί τους εργαζόμενους  «να μην κάνουν χρήση των προσωπικών τους τηλεφωνικών συσκευών , γιατί αυτό είναι προδήλως παράνομο και αντισυνταγματικό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΕ –ΚΕΠ:

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για μια ακόμα φορά μας επεφύλαξε μία αναπάντεχη έκπληξη, σχετικά με το Ν. 4954/2022 και την διαδικασία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής gov.gr Wallet από την επίδειξη των εγγράφων ταυτότητας και αδ. οδήγησης σε κινητό τηλέφωνο.

Αυτή τη φορά όμως η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη καθώς οι οδηγίες κάνουν λόγο για χρήση της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ του υπαλλήλου προκειμένου να γίνει η επαλήθευση των στοιχείων των πολιτών.

Ο υπάλληλος πρέπει να κατέχει και να χρησιμοποιεί το κινητό του για να ασκήσει τα καθήκοντά του, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού ως οφείλει το κράτος, καλύπτοντας έτσι την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του Υπουργείου.

Είναι πρωτοφανές να αποστέλλουν τέτοιου είδους μη σύννομες εγκυκλίους ζητώντας από τους εργαζόμενους να διαθέσουν ιδιωτικό εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες χωρίς καμιά νομική βάση, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή μέριμνα σε θέματα ασφάλειας και πιθανών κινδύνων.

Σύμφωνα με το υπάρχων νομικό πλαίσιο της χώρας το κράτος ως εργοδότης οφείλει να παρέχει τα απαιτούμενα μέσα στο προσωπικό του για την επίτευξη των στόχων, των σκοπών και των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαβιβάζει οδηγίες σε εγκύκλιο περί του αντιθέτου, παρά μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες εθνικές ανάγκες που αφορούν φυσικές καταστροφές ή πόλεμο και τότε η χρήση των ιδιωτικών μέσων γίνεται με επίταξη.

Μία εγκύκλιος δεν είναι ανώτερη του νόμου ή της υπουργικής απόφασης, δεν αποτελεί το αλάθητο της Διοίκησης και οι εργαζόμενοι δεν θα προβούν σε χρήση των κινητών τους τηλεφώνων στα πλαίσια της παροχής εργασίας τους. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου και την τροποποίηση της σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας .

Καλούμε τους συναδέλφους να μην κάνουν χρήση των προσωπικών τους τηλεφωνικών συσκευών , γιατί αυτό είναι προδήλως παράνομο και αντισυνταγματικό.

Οδηγίες

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για τη βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Φυτειάς

Την κατάρτιση όρων και τη σύνταξη διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας, (με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα…

Ενδιαφέρουν 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν σεμινάριο «η επικοινωνία στην οικογένεια» από το Κέντρο Πρόληψης Ζωγράφου

Το Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ζωγράφου διοργανώνει και φέτος σεμινάριο για γονείς παιδιών δημοτικού με θέμα…

Ενδιαφέρουν 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Στρατηγικός στόχος η δημιουργία υδατοδρομίου

Στο χάρτη του δικτύου των υδατοδρομίων της Ελλάδας φιλοδοξούν να βάλουν την Παραλία Κατερίνης, φέρνοντας…