Άρθρο Localit 29 Οκτωβρίου, 2024

Πώς το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Πωγωνίου θα μπορέσει να αποτελέσει «εργαλείο» για τέχνη και πολιτισμό

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Πωγωνίου θα μπορέσει να αποτελέσει «εργαλείο» για τέχνη και πολιτισμό προέκυψαν από την ημερίδα και το wokshop που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο πρώην Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο Δελβινακίου σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην ημερίδα με τίτλο «Oικοτοπία / Ecotopia. Aνακαλύπτοντας το τοπίο / Reinventing Landscape» συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από το Παν/μιο Ιωαννίνων, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Παν/μιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και εικαστικοί.

Οι ομιλητές, ανέπτυξαν καίρια ζητήματα στην θεματική της ημερίδας και εξέθεσαν σύγχρονους προβληματισμούς αναφορικά με τη σχέση του τοπίου με την ιστορικότητά του, την οικολογία, την τέχνη και την αειφορία, ως εργαλεία για μια εκ νέου ανάγνωση και προσέγγιση του τοπίου.

“Απώτερος στόχος είναι η ημερίδα να αποτελέσει την αφετηρία περισσότερων δράσεων που αφορούν στην κοινότητα, στη σχέση της με το τοπίο, στην παράδοση, στην τέχνη και εν τέλει στις προσδοκίες για την ανακάλυψη εκ νέου του τοπίου ως τον φυσικό μας χώρο, ως ένα ζωτικό συλλογικό συστατικό αρμονικής συμβίωσης”, όπως υπογράμμισε η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενόψει της διοργάνωσης.

Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποτελεί την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας με τη συγκεκριμένη Σχολή.

Απώτερος στόχος της δημοτικής Αρχής Πωγωνίου είναι η διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής και η δημιουργία ενός Πάρκου Έργων Τέχνης, αναφέρει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του.

Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού  Αναστάσιος Γιούνης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του Μνημονίου Συνεργασίας, υπογράμμισε ότι το τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου έχει τη δική του μοναδική και ξεχωριστή ταυτότητα που πολύ σύντομα θα αναδειχθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από ενδιαφέρουσες και  πρωτοπόρες δράσεις της Σχολής Καλών Τεχνών.

Κατά τη διάρκεια του workshop φοιτητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής αντιμετωπίζοντάς το ως «ζωντανό έργο τέχνης».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 60 εκ. ευρώ για θωράκιση των νησιών από τη λειψυδρία

Πρωτοβουλία για  την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου απέναντι στο μείζον πρόβλημα…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Βουλή τροπολογία για τον ΝΟΚ

Η τροπολογία προβλέπει ένταξη των κινήτρων και προσαυξήσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στον πολεοδομικό σχεδιασμό,…

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος, έκτος ομαδικός τάφος βρέθηκε στις Συκιές, αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σ. Δανιηλίδης

Νέος, έκτος ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων του Εμφυλίου πολέμου εντοπίστηκε στις Συκιές κατά τη…