Άρθρο Localit 19 Απριλίου, 2022

Πολιτιστικό πάρκο δημιουργείται στον Δήμο Ανωγείων

Στον Δήμο Ανωγείων, δρομολογείται η δημιουργία πολιτιστικού πάρκου, μετά την τριμερή προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Ανωγείων και «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» για το έργο «Επικαιροποίηση μελετών για τη δημιουργία πολιτιστικού πάρκου δήμου Ανωγείων».

Τη σύμβαση προϋπολογισμού 101.044 ευρώ, συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος της «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.»-Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Φασουλάκης.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ανωγείων, πρόκειται για οικόπεδο συνολικού εμβαδού 3.168,16 τ.μ πριν τη ρυμοτόμηση του με περιμετρικά ελεύθερο «πρόσωπο» σε δρόμους του οικισμού. Οι κεντρικοί δρόμοι στο νοτιοδυτικό και στο βορειοανατολικό όριο του οικοπέδου είναι διανοιγμένοι και ασφαλτοστρωμένοι ενώ οι δευτερεύοντες δρόμοι στα υπόλοιπα όρια δεν έχουν διανοιχθεί έως σήμερα. Η αμεσότερη προσπέλαση στο οικόπεδο από τον οικισμό γίνεται από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού στο νοτιοδυτικό όριό του.

Το οικόπεδο έχει ελεύθερη θέα προς το βορρά, το ιδιαίτερο ανάγλυφο ορεινό τοπίο της περιοχής και τη θάλασσα.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που βρίσκεται επί της κεντρικής επαρχιακής οδού του οικισμού. Το κτήριο του πολιτιστικού πάρκου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τεύχους τεχνικών δεδομένων χαρακτηρίζεται από δύο βασικές λειτουργικές ενότητες με χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Η πρώτη λειτουργική ενότητα αποτελεί την εκθεσιακή υποδομή του κτηρίου με μια αίθουσα με τη θεματική έκθεση για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και μια αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις. Η δεύτερη λειτουργική ενότητα αποτελεί την υποδομή των χώρων συγκέντρωσης και οργάνωσης εκδηλώσεων με μια αίθουσα – αμφιθέατρο για συναυλίες, προβολές, συνέδρια, μια βιβλιοθήκη και υποστηρικτικές για αυτά λειτουργίες.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του κτηρίου όπου θα πρέπει να μπορούν να οργανωθούν υπαίθριες εκθέσεις, όχι μόνο εικαστικού χαρακτήρα αλλά και σε σχέση με τον παραγωγικό πλούτο του βουνού με στόχο την προώθησή του. Στο σύνολό του ο υπαίθριος χώρος θα πρέπει να λειτουργεί ως πάρκο αναψυχής και ανάπαυσης για τον επισκέπτη.

Επίσης υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ανωγείων και της «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.» με προϋπολογισμό 39.525 ευρώ, για το έργο «Τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Δήμου Ανωγείων που περιλαμβάνει τα έργα:

-Αστεροσχολείο: Το σχολείο των αστεριών

-Βελτιωτικές παρεμβάσεις αγροκτηνοτροφικής οδοποιϊας δήμου Ανωγείων, που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τέλος όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Περιφέρεια και Δήμος προετοιμάζουν την υλοποίηση έργων 10 εκ. ευρώ για το χιονοδρομικό κέντρο, την στατική ενίσχυση του γυμνασίου-λυκείου, την ενεργειακή αναβάθμιση τους,  το πολιτιστικό πάρκο, τη βελτίωση του δρόμου Ανώγεια-Νίδα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Υπεγράφη η σύμβαση για τη δεύτερη φάση της διαμόρφωσης των Ενετικών Τειχών

Ένα οραματικό έργο που θα αναβαθμίσει κι άλλο τα Ενετικά Τείχη και θα τα καταστήσει…

Βιώσιμες Πόλεις 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην αποκατάσταση του παραδοσιακού Νερόμυλου στο Ίνι, προχωράει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Στην αποκατάσταση του παραδοσιακού νερόμυλου και δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών στο Ίνι, προχωρά ο Δήμος Μινώα…

Βιώσιμες Πόλεις 24 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Ειδική ράμπα στην παραλία «Ακτή» για τα Άτομα με Αναπηρία και κινητικά προβλήματα

Σε λειτουργία τέθηκε στην δημοτική παραλία «Ακτή» στον Καρτερό , η ράμπα ΑμεΑ για την…