Την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την αποφυγή αύξησης της «μαύρης» λίστας των δυστυχημάτων-ατυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στον τομέα καθαριότητας ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Χανιά με θύμα οδηγό απορριμματοφόρου. Κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες τόσο των πολιτικών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων στα Υπουργεία, αλλά βεβαίως και των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων και των ίδιων των Δημάρχων» και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα «θα αναλάβει αγωνιστική παρέμβαση, ώστε να μη θρηνήσει η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλα θύματα».
Η ΠΟΕ –ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι φόβοι που έχει εκφράσει επανειλημμένα για δραματική αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων-ατυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα».
Σημειώνει ακόμη ότι πριν μόλις ενάμιση μήνα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δημοσιεύοντας τη «μαύρη λίστα» με 21 νεκρούς και 18 σοβαρούς τραυματίες τη διετία 2014-2016, αλλά «κανείς δεν τον άκουσε και πάλι. Αναμένουμε τώρα να αντιληφθούν και να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους. Και εδώ υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες τόσο των πολιτικών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων στα Υπουργεία, αλλά βεβαίως και των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων και των ίδιων των Δημάρχων».
Η ΠΟΕ –ΟΤΑ υπογραμμίζει ότι το προσωπικό στην καθαριότητα των ΟΤΑ είναι απροστάτευτο, καθώς «το εργατικό ατύχημα δεν είναι κατοχυρωμένο νομικά, όπως και η επαγγελματική ασθένεια στους Ο.Τ.Α. Η νομική κατοχύρωση του εργατικού ατυχήματος και η επαγγελματική ασθένεια είναι δύο πράγματα που έχει ζητήσει επισταμένως η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., όπως επίσης και η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια στον τομέα της καθαριότητας. Οι αρμόδιοι όμως του υπουργείου Εργασίας, του Σ.ΕΠ.Ε. και των Δήμων κωφεύουν». Και συμπληρώνει:
«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α. (και όχι μόνο) αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, απαξίωση, εμπαιγμό. Ελλείψει πόρων τα οχήματα της καθαριότητας παραμένουν ασυντήρητα. Ελλείψει μόνιμου προσωπικού επιβάλλεται υπερεργασία. Αυτά έχουν σαν συνέπεια την αύξηση των ατυχημάτων και μαζί των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών.
Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων, όπως και οι Αιρετοί βλέπουν επίσης την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα. Αδιαφορούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και υπαγορεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της Υγιεινής και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λένε «φτάνει πια». Ζητούν να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή αύξησης της «μαύρης» λίστας των δυστυχημάτων-ατυχημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν αγωνιστική παρέμβαση ούτως ώστε να μην θρηνήσει η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλα θύματα».