Άρθρο Localit 31 Οκτωβρίου, 2012

Πηνελόπη Gandhi: Η Ιερή Τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα

Η τέχνη της υφαντικής ζωντανεύει από τη 1η μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το  Πανεπιστήμιο των Ορέων οργανώνει την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi η οποία έχει ως στόχο της τη διάσωση της υφαντικής τέχνης η οποία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η αποστολή είναι ανοιχτή σε όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά και αλληλέγγυα τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους.

Η προσπάθεια συντονίζεται από τη Βαρβάρα Τερζάκη, η οποία είναι μία από τους βασικούς εμπνευστές της συγκεκριμένης ιδέας.

Παρακάτω ακολουθεί ένα δικό της κείμενο στο οποίο παρουσιάζεται η βασική φιλοσοφία και οι στόχοι της αποστολής Πηνελόπη  Gandhi.

«Τα τελευταία σαράντα χρόνια, το νήμα της Υφαντικής κινδυνεύει να χαθεί. Την άκρη αυτού του νήματος, θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και να περπατήσουμε τους δρόμους του νήματος-νοήματος, τον δρόμο που οδηγεί στο αίσθημα γαλήνιας βεβαιότητας. 

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, αποτελεί μία ακόμη καινοτόμο, μη κερδοσκοπική πράξη, του Πανεπιστημίου των Ορέων. Σήμερα η γυναίκα στην Κρήτη, αγωνίζεται να παραμείνει αταλάντευτη με τα χέρια ανυψωμένα και να συνεχίσει αυτή την μεγάλη παράδοση της λατρείας, της προσευχής και της δημιουργίας.

Το όνομα, Πηνελόπη Gandhi

Στα Ομηρικά έπη, η Πηνελόπη “υφαίνει το μέλλον’’’.

Ο Gandhi, ως μια ιδανική έκφραση της μη βίας, προέβαλλε την ιδέα της οικιακής παραγωγής και χειροτεχνικής κατασκευής των υφαντών. Έτσι, πίστευε ότι εκφραζόταν η αγάπη στις ανθρώπινες κινήσεις, η αποφυγή της βίας, η πίστη στην πατρίδα, η κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Αποστολή

Η υφαντική τέχνη ενώνει το αληθινό με το συμβολικό. Η Αριάδνη κρατούσε το νήμα-νόημα του πολιτισμού της Κρήτης στα χέρια της… Η Λυσιστράτη έλεγε, ότι θα οργανώσει την πολιτική ζωή όπως το αργαστήρι της. Θα ξεμπλέξει τα νήματα, θα μαζέψει όσα είναι σκορπισμένα, θα τους βάλει όλους σε σειρά και θα υφάνει και μια κάπα, για τον Δήμο…

Η έμπνευση μας

Έμπνευση και οδηγία για εμένα και για όλη την ομάδα, υπήρξε η Φλωρεντίνη Σκουλούδη-Καλούτση, η οποία περί το 1910 στα Χανιά, έκαμε ολική επαναφορά του Αργαστηριού.

Μεγάλη έμπνευση μας έδωσε η συχνή επαφή μας, με τους ανθρώπους των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης και των γύρω νησιών, μέσα από τις δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Πιστεύουμε, πώς είναι ανάγκη να παρέμβωμε στην κοινωνία, στα συστήματα παραγωγής με νέες καλλιέργειες, να σκύψωμε πάλι στη γη, να παρέμβωμε με γνώση, με πίστη, με δικαιοσύνη, να δημιουργήσωμε νέες οικοτεχνικές μορφές παραγωγής, να επιστρέψωμε στην ιδέα, την μεγάλη αξία και την δύναμη του χειροποίητου.

– Στόχος πρώτος της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, είναι να ξεφύγουμε από τη μίμηση και τον πιθηκισμό του α-νοήτου, που παράγει πλήξη και τραυματίζει την ψυχή, μακριά από την κρατούσα λογική του πλεονάσματος μηδέν, που συνηθίσαμε.

– Δεύτερος στόχος, η τοποθέτηση-στήσιμο και η λειτουργία 100 αργαστηριών, σε σπίτια νέων γυναικών της Κρήτης.

– Τρίτος στόχος, είναι η δημιουργία Καινοτόμων διδακτικών παρεμβάσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης, που θα υλοποιηθούν, σε συνεργασία με καθηγητές από το Τμήμα Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Τέταρτος στόχος, είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, γυναικών και ανδρών για την Υφαντική τέχνη, η οποία όχι μόνον θα συμβάλει στη διατήρηση και διάδοση στη νέα γενιά, αλλά θα μπορέσει να βοηθήσει πολλά νοικοκυριά με την προσωπική τους ενασχόληση και παραγωγή, να αναπτύξουν Οικονομία μικρής κλίμακας, μεγάλης αξίας.

Η Ομάδα μας

Η ομάδα της Αποστολής, υποστηρίζεται από προσωπικότητες που προέρχονται από διάφορους χώρους της Επιστήμης και της Τέχνης διεθνώς, με επικεφαλής την κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων, το Ευρωπαϊκό Σχολείο, υφάντριες και υφαντές της Κρήτης, εκπαιδευτικούς, ιατρούς.

Συμμετέχουν επίσης, σημαντικές προσωπικότητες με μεγάλο κοινωνικό έργο, από την Ινδία, την Περσία και την Παλαιστίνη.

Επίσημα, ξεκινά η πρώτη δράση την 1η Νοεμβρίου 2012, με μια δεκαπενθήμερη Έκθεση-Διάδραση, που θα πραγματοποιείται καθημερινά στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Η Ύφανση ως Ομόνοια και ως αντίσταση έχει μακρά ιστορία. Η σύνδεση της Υφαντικής τέχνης ως τρόπου ζωής, με κάποιας μορφής πολιτική στάση, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα …

Όνειρο και σκοπός μας είναι να δούμε την Κρήτη να υφαίνει και να ξυφαίνει στο γύρισμα του χρόνου, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα και να είναι πιο σίγουρη γι’ αυτό που έκανε πάντοτε, την διαφορά της!»

Της Βαρβάρας Τερζάκη

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην τουριστική χρήση της περιοχής του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής…