Άρθρο Localit 03 Οκτωβρίου, 2022

Πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης

Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών που ine στην Ιθάκη. Ο υπουργός παρουσίασε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης μικρών νησιών που προωθεί το υπουργείο σε Ιθάκη και Σκόπελο ως πρότυπο σχέδιο για την ενίσχυση της πρόληψης – ετοιμότητας – ανθεκτικότητας των μικρών δήμων της νησιωτικής χώρας. Παράλληλα, όπως είπε, προχωρούν στην εκπόνηση μελέτης για την προστασία των οικισμών της Ιθάκης από πλημμυρικά φαινόμενα, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το δήμο Ιθάκης προκειμένου να θωρακιστεί η Ιθάκη από πλημμυρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές.

Η μελέτη έχει 2 άξονες:

– Τη μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης σε οικισμούς της Ιθάκης, που περιλαμβάνει έργα ελέγχου και ρύθμισης των πλημμυρικών ροών (check dams) έξω από τον αστικό ιστό κάθε οικισμού.

– Τη μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης ρεμάτων του νησιού.

Επιπλέον, το υπουργείο προχωρά επίσης στην εκπόνηση δασικής μελέτης για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου Ιθάκης.

Πρόκειται, όπως τόνισε ο υπουργός, «για μια πρωτοπόρο προσέγγιση που δεν θα περιοριστεί στην Ιθάκη». «Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στη Σκόπελο, μια περιοχή με αντίστοιχο προφίλ επικινδυνότητας. Στόχος μας είναι να επεκταθεί μελλοντικά και σε κάθε άλλο νησί που εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά επικινδυνότητας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Με μια ματιά 08 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων δώρων στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενόψει των Χριστουγέννων, συμμετέχει στη δράση του “ Όλοι μαζί…

Με μια ματιά 06 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων εκπαιδεύτηκαν υπάλληλοι του δήμου Πωγωνίου

Στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων εκπαιδεύτηκαν την Τρίτη, υπάλληλοι του δήμου Πωγωνίου στα πλαίσια έργου που…

Με μια ματιά 01 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων στο δήμο Σερβίων

Με τη δωρεάν τοποθέτηση των πρώτων οκτώ ειδικών κάδων ξεκίνησε και τυπικά το πρόγραμμα το…