Άρθρο Localit 04 Ιουλίου, 2023

Πετρούπολη: Την αστική καλλιέργεια στον Δήμο φέρνει ο νέος «Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος»

Το πρώτο εργαστήριο αστικής καλλιέργειας ολοκληρώθηκε στον νέο «Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο» του Δήμου Πετρούπολης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη-Organization Earth και με την υποστήριξη του John S. Latsis Public Benefit Foundation, στο πρώην πάρκο σκύλων (Αναπαύσεως 4-16).

«Βασικός σκοπός του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου είναι η κάλυψη των αναγκών μη προνομιούχων νοικοκυριών σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, αλλά και η εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια. Στόχος  είναι ο Λαχανόκηπος να αποτελέσει κέντρο βιωματικής & περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους πολίτες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ανακαλύψουν την αξία της ενασχόλησης με τη φύση και να συνδεθούν με αυτή, μαθαίνοντας έτσι να την προστατεύουν» δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης Γη, Αλέξης Γαληνός.

«Ευελπιστούμε ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος του Δήμου Πετρούπολης να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης, ανθρώπων με όρεξη και μεράκι για την κηπουρική», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Πετρούπολης, Φώτης Χριστόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι, η ενθάρρυνση και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των καλλιεργητών, η διάδοση καλών βιολογικών πρακτικών, η προώθηση της χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών και η εκπαίδευση των ωφελούμενων στις ορθές γεωργικές πρακτικές, είναι κάποιοι από τους στόχους που έχουμε θέσει.

«Επιπλέον, επενδύοντας στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, προσβλέπουμε στη συμμετοχή των σχολικών μονάδων της πόλης σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και στη δημιουργία Σχολικών Λαχανόκηπων. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα παρέχεται δωρεάν γεωτεχνική & συμβουλευτική υποστήριξη για τις καλλιεργητικές φροντίδες της παραγωγής τους», κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, 27 οικογένειες της Πετρούπολης, μετά από μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης, έλαβαν τον δικό τους κήπο στον χώρο του Λαχανόκηπου και εκπαιδεύτηκαν στη φύτευση και τη σπορά λαχανικών εποχής. Οι ωφελούμενοι επιλέχθηκαν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) και με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ ο συνολικός χρόνος του δικαιώματος χρήσης της γης είναι τα  2 χρόνια.

Η καλλιέργεια στον Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο είναι αποκλειστικά βιολογική και αυτή τη μέθοδο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν όλοι οι καλλιεργητές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας που συστάθηκε με την έναρξη του έργου.

Ο χώρος (συνολικής έκτασης 2,5 στρεμμάτων), στον οποίο αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο, ανήκει στον Δήμο Πετρούπολης και παρέμενε ανεκμετάλλευτος μετά την αλλαγή κανονισμού σχετικά με τα Πάρκα Σκύλων.

Σταδιακά και αφού ο χώρος καθαρίστηκε και ενισχύθηκε με ήπιες παρεμβάσεις, χωρίστηκε σε περιβόλια, προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο, ενώ εκτός από τα ατομικά περιβόλια, διαμορφώθηκαν και μεγαλύτεροι κήποι για την καλλιέργεια από Εθελοντές, Σχολεία και Συλλογικότητες της Πετρούπολης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοίγει στις 26 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης

Η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράμα: Παράταση υποβολής αιτήσεων για μείωση δημοτικών τελών

Έως την Παρασκευή 15 Μαρτίου, παρατείνεται στον Δήμο Δράμας, η υποβολή αιτήσεων για μείωση δημοτικών…