Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων μας καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη και τους συγγραφείς της μέσα από δυο θεματικές ενότητες που από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκαν από το κοινό: τις «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» και τους «Έλληνες Συγγραφείς».
Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου ξεκίνησαν από τον Απρίλιο κερδίζοντας αμέσως τη θερμή συμμετοχή του κόσμου!
Συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες, μας ξεναγούν σε γειτονιές και διαδρομές της Αθήνας που είτε έγιναν σκηνικό για τις ιστορίες και περιπέτειες των ηρώων τους, είτε εμπεριέχουν κομμάτι της ιστορίας της πόλης από το πρόσφατο παρελθόν, καθώς και σε ιστορικά λογοτεχνικά καφενεία, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.
Με αφετηρία και οδηγό βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που μιλούν για την Αθήνα ή αυτή αποτελεί σκηνικό των ιστοριών τους, συναντιόμαστε σε τοπόσημα της Αθήνας και ξεκινάμε τη διαδρομή μας ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς της πόλης.
Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει τις επόμενες διαδρομές:
-Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου: Κώστας Μόντης. Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή
Ο Κύπριος ποιητής Κώστας Μόντης, του οποίου το προσωπικό και διακριτό ύφος τον κατατάσσουν ανάμεσα στους μεγάλους της ποίησής μας, έζησε, ως φοιτητής της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα.
Με ξεναγό την Παυλίνα Ραουζαίου, βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή, ανιχνεύουμε βιωματικά, σε έναν λογοτεχνικό περίπατο στο κέντρο της πόλης, τους τόπους και τους χώρους στους οποίους έζησε και κατέγραψε ποιητικά, όπως το «Καφενείο ‘Σάριζα’, γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου, όπου «είν’ ακόμα κρεμασμένα στους τοίχους τα είκοσί του χρόνια»!
Πρόκειται για διοργάνωση από το Σπίτι της Κύπρου και το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχεδιασμό της Εταιρείας Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture.
Η διαδρομή ξεκινά από την οδό Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου και καταλήγει στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, όπου ακολουθεί συζήτηση για το έργο του Κώστα Μόντη με τη φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου και τον διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας Κωστή Δανόπουλο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί ο τόμος «Κώστας Μόντης. Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή» και θα γίνει σύντομη παρέμβαση από τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.
Ώρα: 10:30 – 12:00 (περίπατος), 12:00 – 13:00 (συζήτηση). Ελεύθερη συμμετοχή. Δήλωση συμμετοχής για τον περίπατο, τηλ. 210 37 34 915, 210 37 34 934.
-Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου: Η Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη
Ο Θανάσης Γιοχάλας μας ξεναγεί στην Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, με τη συμμετοχή της συζύγου του, Μαρίας Αθανασιάδηκαι με αναφορά στο βιβλίο, «Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» (των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη, Εστία 2012), σε μια διαδρομή από την οδό Πανεπιστημίου («Ηνωμένα Βουστάσια«, Εκπαιδευτήριον Μακρή, Ακαδημία, Ηλίου Μέλαθρον, Ζόναρς) και την οδό Σταδίου (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Καφενείο «Αιτωλοακαρνανία», Φαρμακείο Λίτου, πλατεία Κολοκοτρώνη, θέατρο «Κεντρικόν») έως τις οδούς Σκουφά και Ιπποκράτους (Καφενείον «ο Κοραής»).
Η διαδρομή ξεκινά από τη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους και ολοκληρώνεται στο βιβλιοπωλείο της Εστίας (Διδότου και Δελφών), όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα και τη Μαρία Αθανασιάδη.
Ώρα: 10:30 – 12:30. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210-3213907
-Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου: Γνωριμία με τις Εκδόσεις Άγρα
Ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος που βρίσκεται πίσω από τα αγαπημένα βιβλία της Άγρα, μας ξεναγεί για πρώτη φορά στην καρδιά του εκδοτικού οίκου. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την ιστορία, τις επιλογές, την αισθητική και την οργάνωση του εκδοτικού οίκου, αλλά και θα μυηθούν στην εκδοτική τέχνη μέσα από ποικίλα τυπογραφικά δείγματα (φύλλα με αναλύσεις χρωμάτων από το τυπογραφείο) για βιβλία φωτογραφίας και τέχνης, καθώς και δείγματα ασπρόμαυρων βιβλίων με διαφορετικές στοιχειοθεσίες.
Χώρος: Ζωοδόχου Πηγής 99 Ώρα: 12:00-14:00. Έως 35-40 άτομα, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο 210-7011461
-Σάββατο 6 Οκτωβρίου: Μια Αθήνα… για Ατρόμητα Κορίτσια
Η Κατερίνα Σχινά ξεναγεί παιδιά 8-12 ετών στην Αθήνα των… Ατρόμητων Κοριτσιών! Μια διαδρομή εμπνευσμένη από τις ηρωίδες του βιβλίου «Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). 40 σπουδαίες Ελληνίδες επιστήμονες, καλλιτέχνες, αγωνίστριες της ελευθερίας, πολιτικοί κ.ά., που κατάφεραν να πρωτοπορήσουν και να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα στον τομέα τους. Εκείνες άνοιξαν τον δρόμο γράφοντας ιστορία και εμείς μαθαίνουμε τις ιστορίες τους αναζητώντας τα βήματά τους σε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού στο κέντρο της Αθήνας! Ελάτε να περπατήσουμε, πατώντας πάνω στα βήματα σημαντικών ιστορικών γυναικείων προσωπικοτήτων όπως η Σοφία Σλήμαν, η Μελίνα Μερκούρη κ.ά. Θεατρική επιμέλεια-δραματοποίηση: Μαρία Τερζάκη.
Μια διαδρομή σε 4 διαφορετικά σημεία του ιστορικού κέντρου, που ολοκληρώνεται στη Στοά του Βιβλίου. Αφετηρία: Σχολή Χορού Δόρα Στράτου, Σχολείου 8, Αθήνα. Ώρα: 11.30. Διάρκεια περίπου 1,5-2 ώρες.
Συμμετοχή ελεύθερη – επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο e.dermitzaki@epbooks.gr, ή τηλ: 210 2816 134 (εσ. 817)
-Κυριακή 7 Οκτωβρίου: Ξενάγηση-μυθολογική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο με τη συγγραφέα Μανίνα Ζουμπουλάκη
Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες στην Αθήνα με αφορμή τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), τα οποία αναφέρονται σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και προσώπων στη σημερινή Αθήνα της κρίσης, βασισμένα σε καθαρά αστυνομική πλοκή. Μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας των βιβλίων, η οποία είναι άνεργη φιλόλογος και δουλεύει ως ξεναγός στην Ακρόπολη, έχει μανία με τη μυθολογία και ζει στο περιθώριο, εκφράζεται η εικόνα της Αθήνας, σαν πορτρέτο, με μια αισθηματική ιστορία από κάτω και αστυνομική πλοκή από πάνω…
Αφετηρία: Μετρό Μοναστηράκι (πλατεία) Τερματισμός: Αέρηδες, Πλάκα. Ώρα: 18:00-19:30. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση 210 2816134 (εσ. 843)
-Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Στα ίχνη της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στην καρδιά της Αθήνας
Με αφορμή το βιβλίο “Το αγόρι στο θεωρείο” της Αγγελικής Δαρλάση (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017) που τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου εφηβικού-νεανικού βιβλίου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και με οδηγούς την ίδια τη συγγραφέα και τον Νίκο Νικολαΐδη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας, θα πραγματοποιήσουμε μια διαδρομή που ξεκινά από τον χώρο του περικαλλούς Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο δεν υπάρχει πλέον, και από μια πλατεία – την Πλατεία Κοτζιά – που έχει αλλάξει πολλές ονομασίες, συνεχίζει στην οδό των μπαχαρικών, Ευριπίδου, στη Βαρβάκειο Αγορά και τον περίγυρό της, και μέσω της οδού Αιόλου να καταλήξει στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο “Κρίνος”. Ένας περίπατος που αναπλάθει μνήμες από την υποδοχή και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η αφήγηση θα πλαισιωθεί από αποσπάσματα του βιβλίου, της προσφυγικής λογοτεχνίας, καθώς και από δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής.. Η διαδρομή αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο πλαίσιο δράσεων με τίτλο «Εκπατρισμένοι».
Χώρος: Σημείο αφετηρίας η είσοδος του Δημαρχείου Αθηνών. Ώρα: Έναρξη στις 11:00 π.μ. Διάρκεια 1,5 ώρα. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Όροισυμμετοχής/κρατήσεις: Ελεύθερη συμμετοχή, οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: pressoffice@metaixmio.gr ή στο τηλέφωνο 211 3003500, εσωτ. 273 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9 π.μ.-5 μ.μ.).
-Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Η Αθήνα στο έργο του Αλέξη Σταμάτη
Η Αθήνα παίζει καθοριστικό ρόλο στο έργο του Αλέξη Σταμάτη. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στην πόλη ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων του μέσα από τα μυθιστορήματά του Χαμαιλέοντες, Κυριακή, Ο έβδομος ελέφαντας, Ο άντρας της πέμπτης πράξης (τίτλος εργασίας υπό έκδοση μυθιστορήματος – εκδόσεις Καστανιώτη). Μία διαδρομή που ξεκινάει από το Πολυτεχνείο μιας Κυριακής εκλογών, διασχίζει τα Εξάρχεια και καταλήγει στο Κολωνάκι, όπου ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα, Ο έβδομος ελέφαντας, θα συναντηθεί φευγαλέα με τον ήρωα του υπό έκδοση μυθιστορήματός του Ο άντρας της πέμπτης πράξης!
Χώρος: Με αφετηρία το Πολυτεχνείο (οδός Στουρνάρη), η διαδρομή θα συνεχίσει στο Βοξ-Φλοράλ, στον «Ένοικο» (οδός Καλλιδρομίου), στις Εκδόσεις Καστανιώτη (οδός Θεμιστοκλέους), στο Χημικό, το «Φίλιον» και την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (οδός Σκουφά) έως την οδό Αναγνωστοπούλου 12.
Ώρα: 11πμ. Διάρκεια, περίπου δύο ώρες. Eλεύθερη συμμετοχή, επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο ismini@kastaniotis.com
-Σάββατο 20 Οκτωβρίου: Περίπατος στην Αθήνα του πολέμου μέσα από τα βιβλία της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου
Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μαζί με τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στην περιοχή των Εξαρχείων όπου γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της Κατοχής. Ξεκινώντας από την οδό Ακαδημίας και ανηφορίζοντας ως τον λόφο του Στρέφη, θα σταθούν σε ιστορικά σημεία της διαδρομής με παράλληλες αναγνώσεις από τα βιβλία Ο καιρός της σοκολάτας και Τραγούδι για τρεις (εκδόσεις Πατάκη)
Χώρος: Συνάντηση στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα, με τελικό προορισμό τον λόφο του Στρέφη. Ώρα: 11:00. Διάρκεια: δυόμισι ώρες. Ελεύθερη συμμετοχή έως 30 ατόμων. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα 2103650024 και ekdiloseis@patakis.gr
-Κυριακή 21 Οκτωβρίου: Η οδός Τριπόδων και τα πέριξ μνημεία από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Περιήγηση εμπνευσμένη από το βιβλίο «Μοναστηράκι- Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών», (εκδόσεις Πατάκη) όπου η γνωστή ξεναγός και συγγραφέας ΆρτεμιςΣκουμπουρδή θα περιπλανηθεί μαζί μας στην αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης όπου δοξάζεται η Αθηναϊκή διαχρονία, κατά μήκος του αρχαίου δρόμου στα μνημεία διαφόρων εποχών: «Σπίτι του Κατή», Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Σπίτι του Τσώρτς, Μετόχι Πανάγιου Τάφου, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Αγορά Ρωμαϊκών χρόνων και Αρχαία Αγορά (Νοτιοανατολική πτέρυγα). Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στον εξωτερικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς όπου η οδός Τριπόδων συναντούσε την οδό των Παναθηναίων, στην ίδια περιοχή όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η Τραγική Ποίηση, τα δύο σπουδαία δώρα που χάρισαν οι Αθηναίοι στην ανθρωπότητα ήδη από το τέλος του 6ου πχ αιώνα.
Χώρος: Αφετηρία στην Πλατεία Λυσικράτους, στο ομώνυμο χορηγικό μνημείο (334πχ). Ώρα: 11:00 – 13:00. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210-3213907.
Η θεματική ενότητα Έλληνες συγγραφείς ξεκίνησε δυναμικά με το Αφιέρωμα Μουσικής και Λόγου στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου την περασμένη Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου σε διοργάνωση της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, των εκδόσεων Μεταίχμιο και του 47ουΦεστιβάλ Βιβλίου. Συνεχίζεται με τις εξής εκδηλώσεις. Για τις επόμενες εβδομάδες συνεχίζεται με τις εξής εκδηλώσεις:
-Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου: 4Η ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΓΟΥ: από την Βιογραφία – Εργογραφία (Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου) στο Χρονογράφημα – Επιφυλλίδα (Νίκος Βατόπουλος)
Οι συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου και καλούν το συγγραφέα του σε ένα ανοικτό και δημόσιο διάλογο με δυο συντονιστές στην αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών που ανοίγει για το κοινό, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο. Προηγούμενοι σκυταλοδρόμοι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη. Στην τέταρτη σκυταλοδρομία οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, εκπρόσωποι του κειμενικού είδους της Βιογραφίας- Εργογραφίας, παραδίδουν τη σκυτάλη στον Αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο, εκπρόσωπο του κειμενικού είδους του Χρονογραφήματος – Επιφυλλίδας. Συντονιστές είναι οι Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφος-συγγραφέας και Γιάννης Πανταζόπουλος, δημοσιογράφος.
Χώρος: αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Αθηνών. Ώρα: 19:30. Είσοδος: ελεύθερη
Μετά τον Νίκο Βατόπουλο περνάμε στις 22 Οκτωβρίου σε άλλο κειμενικό είδος με συγγραφέα που θα έχει επιλέξει ο ίδιος
-Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου: Αόρατοι «άλλοι» και υπερβολικά ορατοί
Η Λένα Διβάνη (Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, Η ύπουλος θωπεία, Ελλάδα και μειονότητες, Ένα πεινασμένο στόμα), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Τα «καθαρά» χέρια της Χρυσής Αυγής, Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά) και ο Γιάννης Τσίρμπας (Η Βικτώρια δεν υπάρχει) συζητούν για την Αθήνα ως τόπο προέλευσης και προορισμού: Από το σύγχρονο προσφυγικό κύμα και τη μετανάστευση, εσωτερική κι εξωτερική, έως το… airbnb, οι τρεις συγγραφείς, με αφετηρία έννοιες όπως «κίνηση/φυγή/ ερχομός/συνύπαρξη», εστιάζουν στη σχέση με τον Άλλο (ή Ξένο), μιλάνε για την Αθήνα που ταξιδεύει και αλλάζει μέσα στο χρόνο ξεπροβοδίζοντας και καλωσορίζοντας, συνομιλούν με ιστορικές και μυθοπλαστικές αναφορές. Συνδιοργανωτές είναι η Ελληνική Ένωση γιατα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Εκδόσεις Νεφέλη.
Χώρος: Βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», Ακαδημίας 32, Αθήνα. Ώρα: 19:00. Ελεύθερη συμμετοχή-πληροφορίες: 210-3399054
-Τετάρτη 3 Οκτωβρίου: Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης
Η σημαντικότερη εν ζωή συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Άλκη Ζέη, συναντά τους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους, συζητά μαζί τους για το έργο της, απαντά στις ερωτήσεις τους και υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων της. Θα προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά, «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» (18:00-19:30) παρουσία της σκηνοθέτριας, η οποία θα συνομιλήσει με την Άλκη Ζέη και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ώρα: 18:00-20:00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 211-30035000 (εσωτ. 524)
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).