Άρθρο Localit 14 Δεκεμβρίου, 2014

Περού:Συμφωνία για τους μελλοντικούς στόχους των κρατών στη διάσκεψη για το κλίμα

Inauguration of location for COP20 conference in LimaΟι χώρες που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την σύναψη ενός συμφώνου το 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, κατέληξαν σήμερα στη Λίμα σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ο Περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Μανουέλ Πούλγαρ- Βιδάλ.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δύο εβδομάδες και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή αλλά παρατάθηκαν κατά 30 ώρες, το έγγραφο των τεσσάρων σελίδων ζητεί από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη στη Λίμα να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, ώστε να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού του χρόνου.

Το κείμενο καθησύχασε τις αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, που φοβόντουσαν ότι με τα προηγούμενα προσχέδια απόφασης θα επιβαλλόταν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις πλούσιες χώρες.

“Πήραμε αυτό που θέλαμε”, είπε ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβεντεκάρ, προσθέτοντας ότι το κείμενο αναφέρει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να ηγηθούν της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αίροντας με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα ο Τζαβεντεκάρ επεσήμανε ότι η συμφωνία ξεκαθαρίζει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες.

Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλα αυτά η Γραμματεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις των χωρών στο Παρίσι δεν θα αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

“Είναι ένα καλό έγγραφο για να ανοίξει ο δρόμος προς το Παρίσι”, σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…

Ρεπορτάζ 11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή

Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…

Ρεπορτάζ 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…