Άρθρο Localit 05 Οκτωβρίου, 2018

Περισσότεροι από 1.000 οι αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το δυτικό τμήμα της νήσου Σουλαουέσι στην Ινδονησία την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την ινδονησιακή υπηρεσία που διαχειρίζεται τα συνεργεία διάσωσης, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.500.

“Υπολογίζουμε ότι περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταπλακωθεί από τη λάσπη, επομένως υπάρχουν ακόμη ίσως περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που αγνοούνται (…) μολονότι υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι να έχουν καταφέρει να βγουν” από τα ερείπια των σπιτιών τους στην συνοικία Μπαλαρόα, στην πόλη Παλού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής Γιουσούφ Λατίφ στο AFP.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούσαν και σήμερα τις έρευνες τους για να βρουν επιζώντες.

Η πόλη Παλού, στην οποία ζουν 350.000 άνθρωποι, στην δυτική ακτή του Σουλαουέσι καταστράφηκε από τον σεισμό των 7,5 βαθμών του οποίου ακολούθησε καταστροφικό τσουνάμι. Πολλά κτίρια και σπίτια σε αυτήν την περιοχή μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια.

Έπειτα από μέρες αναμονής, η διεθνής βοήθεια άρχισε να φτάνει με πολύ αργούς ρυθμούς στη ζώνη αυτή στην οποία σχεδόν 200.000 άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι δίοδοι πρόσβασης και το αεροδρόμιο έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και καθυστερούν την παροχή της βοήθειας.

Οι επιζώντες λεηλάτησαν καταστήματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Μετά την ανοχή που είχε δείξει αρχικά, η αστυνομία συλλαμβάνει πλέον αυτούς που λεηλατούν και προειδοποίησε ότι θα πυροβολεί όποιον συλλαμβάνεται να κλέβει.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων θα συνεχίζονταν μέχρι σήμερα, μολονότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια μια εβδομάδα μετά την καταστροφή είναι ελάχιστες.

Ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Παλού, Μουχαμάντ Τοχίρ, ανέρχεται σε 1.558 νεκρούς, ενώ έγινε η εκταφή εκατοντάδων σορών από ομαδικό τάφο για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Οι διασώστες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε έξι περιοχές σήμερα, μεταξύ των οποίων μια παραλία και η συνοικία Μπαλαρόα, η οποία ισοπεδώθηκε σε μια στιγμή από τον ισχυρό σεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιφυλάξεις για τη μετεξέλιξη των ΚΔΑΠ – Ζητούμενο η σταθερότητα και η χρηματοδότηση

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 19 Δεκεμβρίου…

Ρεπορτάζ 18 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ για το σχέδιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης- Θετικά σημεία, ενστάσεις και επόμενα βήματα

Με ποσοστό 67,2%, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενέκρινε την…

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινή δήλωση ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΕΔΕ & ΠΕΔ/ΚΜ για την απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας ΕΡΤ3

Θεσσαλονίκη 8.12.2025     Ανακοίνωση – Δήλωση   Η ξαφνική αποπομπή της Γενικής Διευθύντριας της…