Άρθρο Localit 12 Μαρτίου, 2013

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ουσιαστική συζήτηση για τα μεταλλεία χρυσού ζητά Μ. Μπόλαρης

4B2B21334878002A261C53BC51D83A1FΕιδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα τα μεταλλεία χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη, ζητά ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κεντρική Μακεδονία Μάρκος Μπόλαρης., με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων και αντικρουόμενων πλευρών, προκειμένου να διατυπωθούν όλες οι απόψεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, για το αν υπάρχει ή όχι διακινδύνευση από την εξόρυξη χρυσού και στη συνέχεια να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια.

Τους τελευταίους μήνες, τονίζει ο κ. Μπόλαρης,  στο Δήμο Αριστοτέλη κορυφώνεται καθημερινά η ένταση και δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, με αφορμή την επένδυση για εξόρυξη χρυσού. Επισημαίνει ότι η απάντηση στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να είναι επιχείρηση με ΜΑΤ.

Ο κ. Μπόλαρης επισημαίνει ακόμη  ότι «μέχρι σήμερα η διακινδύνευση που τίθεται με την εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική, και μάλιστα στο Δήμο Αριστοτέλη, δεν αντιμετωπίζεται με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση ούτε όσον αφορά στη διακινδύνευση για την υδροδότηση ούτε όσον αφορά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία των τοπικών κοινωνιών» καθώς και ότι «η σύμβαση που έχει υπογραφεί δεν προβλέπει έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, αντίστοιχα του όγκου και της αξίας του μεταλλεύματος. Απεναντίας, ο υπάρχων τεράστιας αξίας μεταλλευτικός πλούτος παραδίδεται στην ιδιωτική εταιρεία έναντι, όπως καταγγέλλεται, πινακίου φακής».

Επικαλούμενος τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη, ζητά την επικράτηση του «μέτρου» στην πολιτεία και στην κοινωνία.

«Επειδή η πολιτική πρόταση του Αριστοτέλη παραμένει ισχυρή και επίκαιρη και για όλους τους ως άνω λόγους, ζητούμε την ειδική σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα «Μεταλλεία χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη – Πρόκληση ανάπτυξης ή περιβαλλοντική και οικονομική απειλή – Διαβούλευση για την κοινωνική συνοχή», προκειμένου να λειτουργήσει ως forum διαβούλευσης, σε πρώτη φάση. Στη συνεδρίαση θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήτοι ο Δήμος Αριστοτέλη, οι δημοτικές παρατάξεις, οι αρμόδιοι επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς, το Συντονιστικό Όργανο των κατοίκων της περιοχής, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού, η εταιρεία μετάλλευσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα αρμόδια Ερευνητικά Κέντρα, έτσι ώστε να δοθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη συνέχεια η δυνατότητα ανάληψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών».

.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές 2026

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής για…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στην ΕΡΤ3 : Δήμοι υπό πίεση- Ζητείται άμεση οικονομική ενίσχυση χωρίς νέα βάρη στους πολίτες

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αποδελτίωση», στους δημοσιογράφους Όλγα Ψαρίδου και Ίων Τσώχο, παραχώρησε την…

Με μια ματιά 02 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Κέρκυρα τιμώμενη πόλη στις «Εορτές Εξόδου» 2026 στο Μεσολόγγι

Τιμώμενη πόλη στις φετινές «Εορτές Εξόδου» στο Μεσολόγγι είναι η Κέρκυρα, στο πλαίσιο των επετειακών…