Άρθρο Localit 24 Οκτωβρίου, 2016

Περιφέρεια Αττικής και ΕΦΕΤ συνεργάζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας

έλεγχοςΜε στόχο το συντονισμό των ελεγκτικών αρχών για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών μέσα από ελέγχους στις επιχειρήσεων τροφίμων η περιφέρεια Αττικής και ΕΦΕΤ  υπογράφουν πρωτόκολλο συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ιωάννης Τσιάλτας, συναντήθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, όπου και υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προσδιορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΦΕΤ, για ζητήματα όπως :
Η υλοποίηση του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων για την περίοδο 2016 – 2018.
Η διαχείριση διατροφικών περιστατικών και κρίσεων, έκτακτων περιστατικών και καταγγελιών / αναφορών των πολιτών.
Η ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.
Η υποστήριξη των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στη χώρα μας εκ μέρους ξένων αποστολών .
Στο Πρωτόκολλο, τονίζεται ότι οι επίσημοι έλεγχοι που διεξάγονται, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελέγχους σε εγκαταστάσεις και προϊόντα σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας (παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση). Ενδεικτικά, οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, γάλακτος, αλιευμάτων, αυγών, μαγειρεμένων φαγητών, ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και λαχανικών, χυμών, δημητριακών, ζυμαρικών, ρυζιού, οσπρίων, ξηρών καρπών, οίνου, ζύθου, ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικών, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μαζικής εστίασης.
Επίσης, προβλέπει εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχικά π.χ. κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Σαρακοστής, καθώς και σε αυτές που λειτουργούν τους θερινούς μήνες (Δήμοι με οργανωμένες παραλίες)Ακόμη, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη μεταξύ των δύο φορέων συνεργασία, μέσα από τον επιμερισμό των σχετικών ελέγχων και διασφαλίζει τη μεταξύ τους ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα των ελέγχων.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…