Άρθρο Localit 14 Δεκεμβρίου, 2020

Πέντε νησιά του Αιγαίου στη λίστα των υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη

Στη λίστα των δώδεκα υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra εντάχθηκαν φέτος πέντε νησιά. Η συμπερίληψή τους συμβολίζει την αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια απειλή αλλοίωσης του κυκλαδίτικου νησιωτικού τοπίου από την χωρίς μέτρο ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Την ανακοίνωση έκαναν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου από τη Χάγη  η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που στην Ελλάδα συνεργάζονται με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την κατάρτιση της λίστας απειλούμενων περιοχών.

Στη φετινή λίστα λοιπόν μπήκαν πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ήτοι η Αμοργός, η Κίμωλος, η Σίκινος η Τήνος και τα Κύθηρα, που χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία.

«H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους, με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ταυτότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία αιτιολογείται ως εξής η ένταξή τους στη λίστα:

«Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα. Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ως σκηνικό-περιμετρικά από παραδοσιακά χωριά. Οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών και πρόκειται να παρέχουν ενέργεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα μορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων».

Μια πρώτη δικαίωση του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης για λύσεις καθαρής ενέργειας χαρακτηρίζει ο δήμος Αμοργού την ένταξη στη λίστα των 12 υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

«Αναμένουμε, συνεχίζοντας τον αγώνας μας, την τελική απόφαση για την ένταξη μας στον τελικό κατάλογο των 7 περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη για το 2021 η οποία θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι τη  λίστα της Europa Nostra συμπληρώνουν έντεκα απειλούμενα μνημεία ή οικιστικά σύνολα , όπως η εκκλησία του Saint Denise στο Hauts-de-France της Γαλλίας, ο κήπος Giusti στη Βερόνα της Ιταλίας, το Κεντρικό Ταχυδρομείο Σκοπίων στη Βόρεια Μακεδονία, το Σύγχρονο Θέατρο στη Σόφια της Βουλγαρίας. Από αυτά θα επιλεγούν επτά την άνοιξη και θα συγκροτήσουν την τελική λίστα των περιοχών πολιτιστικής σημασίας που βρίσκονται υπό τη μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη το 2021.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…