Άρθρο Localit 22 Μαρτίου, 2023

ΠΕΔ Κρήτης: Με το νόμο που ψηφίστηκε αμφισβητείται ευθέως η δημόσια διαχείριση του νερού και δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, με μήνυμα του προέδρου της Γιάννη Κουράκη, τονίζει ότι με το νόμο που ψηφίστηκε,  η πολιτεία αμφισβητεί ευθέως την δημόσια διαχείριση του νερού και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών διαχείρισης των υδάτων.

Σημειώνει δε πως παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΔΕΥΑ κατέθεσαν εγκαίρως τις απόψεις τους, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν εισακούστηκαν. Και αυτό αποδεικνύει ότι το υπουργείο αγνοεί την ουσία του προβλήματος και τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ και των Δήμων.

Την καλεί δε έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την ζημιογόνα πολιτική για τη διαχείριση του νερού και να κάνει δεκτή την ουσία των προτάσεων που έχουν υποβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΔΕΥΑ, οι οποίες εξασφαλίζουν  τη βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση των υδάτων τονίζοντας παράλληλα ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου της ΠΕΔ Γ. Κουράκη:

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η 22α Μαρτίου, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα του Νερού, του υπέρτατου αυτού αγαθού, που ανέκαθεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή.

Φέτος διανύουμε μια προβληματική περίοδο, τόσο από άποψη μειωμένων βροχοπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις νερού κατά τους θερινούς μήνες, όσο και λόγω δυσμενών εξελίξεων που παρατηρούνται στα θεσμικά όργανα που έχουν επιφορτιστεί με το σημαντικό και δύσκολο έργο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Προκαλεί σε όλους μας έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η πολιτεία, αντί να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις υποδομές, την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε σε έντονα αμφισβητούμενες αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, με το νόμο που ψηφίστηκε,  η πολιτεία αμφισβητεί ευθέως την δημόσια διαχείριση του νερού και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών διαχείρισης των υδάτων.

Παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κατέθεσαν εγκαίρως τις απόψεις τους, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν εισακούστηκαν. Και αυτό αποδεικνύει ότι το Υπουργείο αγνοεί την ουσία του προβλήματος και τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ και των Δήμων.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, όχι μόνο δεν βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, αλλά θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των Δ.Ε.Υ.Α. που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη ουσιαστικής βοήθειας, αφού προσπαθούν υποστελεχωμένες και χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα και φυσικά ένα μεγάλο και μη διαχειρίσιμο ενεργειακό κόστος.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης καλεί την πολιτεία, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την ζημιογόνα αυτή πολιτική και να κάνει δεκτή την ουσία των προτάσεων που έχουν υποβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΔΕΥΑ, οι οποίες εξασφαλίζουν  τη βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση των υδάτων τονίζοντας παράλληλα ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Μοσχάτου -Ταύρου

Από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαΐου, ξεκινά η υποβολή νέων αιτήσεων για την παροχή βασικών…

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” από την περιφέρεια Θεσσαλίας

Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα και…

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 12-21 Ιουλίου 2024

Αφιερωμένο στους Καλλιτέχνες του Χορού- Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων   Συνώνυμο με την εξέλιξη του…