«Παραδοσιακή τεχνική και τεχνίτες λάξευσης και κατεργασίας της πέτρας» είναι το θέμα επιστημονικού συνεδρίου, που διοργανώνει αύριο Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στις 17.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αραβαντινού 6-8 ,στα Ιωάννινα.
Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013» και του έργου με τίτλο: “Stone and Tradition”
Σκοπός του συνεδρίου, αλλά και των δράσεων του έργου γενικότερα, είναι η διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Προσδοκά επίσης στην ανταλλαγή τεχνικών μεθόδων για τη βελτίωση και διάδοση μιας παραδοσιακής τέχνης όπως είναι η κατεργασία και λάξευση της πέτρας που στο πέρασμα του χρόνου χάνεται.
Οι Πέτρινοι οικισμοί Ηπείρου και Απουλίας, αποτελούν χαρακτηριστικό πρότυπο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μεταξύ των όμορων λαών Ελλάδας – Ιταλίας.
Οι πρόγονοί τους, γνωστοί και ως μάστορες της πέτρας, άριστοι χτίστες γεφυριών, μοναστηριών, αρχοντικών, ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα της τέχνης τους.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Περιοχές Παρέμβασης (Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων – Άρτας (Ελλάδα) και Επαρχία Λέτσε (Ιταλία)). Αυτές οι δυο περιοχές είναι προικισμένες με ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που δένει αρμονικά με της ανθρώπινες κατασκευές.
Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι του έργου προσδιορίζονται ως εξής:
1.Aνταλλαγή μεθόδων και τεχνικών της τέχνης της πέτρας.
2.Υποστήριξη και ενίσχυση των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
3.Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των ανταλλαγών, καθώς και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στις Περιοχές Παρέμβασης.
4.Προώθηση των φυσικών υλικών (πέτρα) που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και της χρήσης της πέτρας στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική σαν έργο τέχνης.
5.Διάδοση των παραδοσιακών τεχνών σαν συνεκτικό στοιχείο με την φύση.
6.Προώθηση και αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών, στο πεδίο του θεματικού τουρισμού.
7.Προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού.
8.Βελτίωση της ελκυστικότητας των Περιοχών Παρέμβασης και ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης του τουριστικού προϊόντος.
9.Ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας (σε σχέση με την δεξιοτεχνία της τεχνικής της πέτρας) σε τοπικό, περιφερειακό και πολυεθνικό επίπεδο.
Στην εκδήλωση θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών και μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής και των μεθόδων (σύγχρονων και παραδοσιακών της επεξεργασίας της πέτρας) και από τις δύο πλευρές των συνόρων, όπου η πέτρα κυριαρχεί ως δομικό και αρχιτεκτονικό στοιχείο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας επιλεγμένων πέτρινων τεχνουργημάτων.