Άρθρο Localit 14 Φεβρουαρίου, 2013

ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας και Θράκης: Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δεν συνάδει με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής

82«Ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με το σχέδιο ‘ΑΘΗΝΑ’ κατανοείται ως μια διαδικασία αναδιάρθρωσης με σταθερά και αντικειμενικά κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις”, τονίζει με ομόφωνο ψήφισμά της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ωστόσο σε ότι αφορά τις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο για την περιοχή η ΠΕΔ τονίζει ότι: Σήμερα, προτείνεται η κατάργηση ή η απορρόφηση των τριών (75%) από τα τέσσερα ιδρυμένα Τμήματα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή ως εξορθολογισμός, πολύ δε περισσότερο ως άρση αδικιών και δεν συνάδει με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής».

Η ΠΕΔ στο ψήφισμά της τονίζει ακόμη ότι «αυτονόητη είναι η προσδοκία ότι ο εξορθολογισμός θα οδηγήσει σε άρση όποιων αδικιών έχουν συντελεστεί μέσα από την παράλογη και ευκαιριακή ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων στις διάφορες περιοχές της χώρας. Ακόμη, είναι αναμενόμενο ότι ο εξορθολογισμός θα συνάδει με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.

Στη Δράμα, με την υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχει ιδιόκτητο κτήριο που μπορεί να στεγάσει 4 Τμήματα και υπάρχουν ιδρυμένα 4 Τμήματα. Δυστυχώς, η Δράμα ήδη είχε αποτελέσει στόχο «εξορθολογισμού» και ουδέποτε υλοποιήθηκε η απόφαση λειτουργίας του τέταρτου ιδρυμένου Τμήματος και πριν δύο χρόνια διεκόπη η εισαγωγή φοιτητών στο τρίτο Τμήμα.

Σήμερα, προτείνεται η κατάργηση ή η απορρόφηση των τριών (75%) από τα τέσσερα ιδρυμένα Τμήματα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή ως εξορθολογισμός, πολύ δε περισσότερο ως άρση αδικιών και δεν συνάδει με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αρνείται να αποδεχθεί την πρόταση του σχεδίου ‘ΑΘΗΝΑ’ όσον αφορά τη Δράμα και προτείνει:

  • Να παραμείνει στη Δράμα το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου ως Τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των υπολοίπων Τμημάτων των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών και δεν μπορεί να συγχωνευθεί με το Τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων.
  • Να παραμείνει στη Δράμα το Τμήμα Οινολογίας και Ποτών, ως Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δύο Κατευθύνσεις: α) Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και β) Τεχνολογίας Τροφίμων, όπως προτείνεται για το Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ.
  • Να δημιουργηθεί στη Δράμα Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, το οποίο μαζί με το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος θα αποτελέσει τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 04 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Κεφαλογιάννης: Οι δήμοι έχουν πάρει φέτος 40 εκατ. ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

«Πρέπει όλοι οι δήμοι να συνδεθούν στην ειδική πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα» «Οι δήμοι…

Ρεπορτάζ 04 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης φωτίζει την πόλη με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις

Περισσότερο ποιοτικό φως και λιγότερο ενεργοβόρο απέκτησαν στην Θεσσαλονίκη οι πλατείες Αγίου Γεωργίου και Αρχαίας…

Ρεπορτάζ 03 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΔ Ηπείρου για το πρόγραμμα ανέργων 55+: Παράσταση διαμαρτυρίας όλων των ΠΕΔ στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας

Προτείνει διήμερο κλείσιμο των δημαρχείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…