Ημερίδα μελισσοκομίας με θέμα «Το μέλι από τον αγρό στο βάζο – Οικονομικά εργαλεία» διοργανώθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στα Καλύβια Αττικής από τον Μελισσοκομικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σαρωνικού «Το Κεντρί» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Σαρωνικού.
Κεντρικός στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον φθίνοντα αριθμό τους.
Στην ημερίδα ομιλητές – εισηγητές ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΠΕΑΑ) και του ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα:
- Η Κτηνίατρος της ΠΕΑΑ Ειρήνη Τσάλου, η οποία μίλησε για τους παράγοντες κινδύνου στο μέλι και την ορθή διαχείριση της παραγωγής για την αποτροπή τους.
- Η Κτηνίατρος της ΠΕΑΑ Αθηνά Αγγελοπούλου με αντικείμενο της ομιλίας της «τα κατάλοιπα φαρμάκων στο μέλι και τη νομοθεσία της Ε.Ε. και τις οδηγίες συμπλήρωσης μητρώου φαρμακευτικής αγωγής».
- Η Γεωπόνος της ΠΕΑΑ Μαρία Γεωργιτσανάκου που επικεντρώθηκε στις ομάδες παραγωγών και τη σύσταση οργάνωση παραγωγών.
- Ο Γεωπόνος της ΠΕΑΑ Ανδρέας Μπέκας που μίλησε για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
- Η Κτηνίατρος του ΕΦΕΤ Χρύσα Πετράκη, η οποία εστίασε στα θέματα λειτουργίας συσκευαστηρίων μελιού (επισήμανση).
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σαρωνικού «Το Κεντρί» Προκόπης Ακρίβος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της μελισσοκομίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα που έχει πολλές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Επιπλέον, ανάφερε ότι στην Ανατολική Αττική είναι καταγεγραμμένοι 1.050 μελισσοκόμοι, από τους οποίους οι 700 περίπου είναι ενεργοί και ότι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε δύο μέτρα οικονομικής στήριξης που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, τα οποία είναι η «αντικατάσταση κυψελών» και η «μετακίνηση κυψελών για αποστάσεις άνω των 50 χιλιομέτρων».
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι επειδή ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο ανήκει και η μελισσοκομία, έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής πρέπει με συντονισμένες προσπάθειες και μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την Αττική, να χτιστούν νέες βάσεις με στόχο την ανασυγκρότηση, αναβάθμιση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Δ/νσης Χρυσάνθη Καπετανοπούλου, η οποία παρέλαβε από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ακρίβο τιμητικά την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας» που θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 23 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το «Κεντρί» και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε ξενοδοχείο της Αναβύσσου.