Άρθρο Localit 12 Ιουνίου, 2014

Παρατηρήσεις ΚΕΔΕ για το νέο τρόπο κατάρτισης ληξιαρχικών πράξεων

lixiarhioΤις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της σχετικά με το νέο τρόπο κατάρτισης των ληξιαρχικών πράξεων έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ. Οι επισημάνσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης επικεντρώνονται κυρίως σε δύο βασικά σημεία,  στη διαδικασία πιστοποίησης θανάτου και στην έκδοση αμετάκλητης απόφασης λύσης γάμου. Ειδικότερα η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι για την αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, την ημερομηνία του αμετάκλητου της απόφασης λύσης γάμου θα πρέπει να την ορίζει ο εισαγγελέας, ως ο πλέον αρμόδιος και όχι ο ληξίαρχος.

Αναφορικά με την πιστοποίηση θανάτου επισημαίνεται ότι κατά τη καταχώρηση των στοιχείων στη Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου θα πρέπει αυτά να διασταυρώνονται με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διασταυρώνονται με εκείνα των δημοτολογίων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν λάθη στα στοιχεία.

Σε άλλα επιμέρους θέματα επισημαίνεται ότι η αναπλήρωση των Ληξιάρχων θα πρέπει να γίνεται από υπαλλήλους του ληξιαρχείου και όχι γενικά από υπάλληλους του δήμου. Επίσης ζητείται να αφαιρεθεί η πρόβλεψη που περιορίζει τον ληξίαρχο να  να υπογράφει ληξιαρχικές πράξεις του ίδιου, της συζύγου του και των συγγενών του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραλείψεις στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας σε 14 υδατικά διαμερίσματα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα λόγω της παράλειψής της…

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τραγωδία στην Ποσειδώνος: Νεκρή δημοτική υπάλληλος σε σύγκρουση απορριμματοφόρου με ταξί

Μια δημοτική υπάλληλος έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί…

Ρεπορτάζ 05 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δυστύχημα στο λούνα παρκ: Έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά αιρετών και δημοτικών…