Άρθρο Localit 15 Ιουνίου, 2023

Πάνω από 550 εκατ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας  για την περίοδο 2021-2027 έχει συνολικό προϋπολογισμό 554.000.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη στη Σκιάθο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο  περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να “πληρώνει” 356.000 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, 44.500 ευρώ ανά εργάσιμη ώρα, 741 ευρώ ανά λεπτό και 12 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για χρήματα που καθημερινά ενισχύουν την τοπική πραγματική οικονομία μέχρι την πλήρη απορρόφηση του Προγράμματος.

Η ταχύτητα σώζει και για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται συνεργασία, στοχοθεσία, προγραμματισμός, και αυστηρή παρακολούθηση. Χρειάζεται ταχύτητα, απλοποίηση διαδικασιών, αυτοματισμός ενεργειών και καθαρό νομικό πλαίσιο. Χρειάζεται περιβαλλοντική συνείδηση. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα, είναι αναγκαιότητα. Γι’ αυτό και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούμε με σχέδιο build back better ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον και την κλιματική αλλαγή».

Από τη  Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος ανακοινώθηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ που στοχεύουν σε διάφορους τομείς και στους οποίους θα διοχετευθούν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως:

– Ανάπτυξη ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου που θα αφορά την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της πραγματικής Οικονομίας όπου θα διατεθούν πάνω από 70.000.000 ευρώ.

– Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με προϋπολογισμό σχεδόν 112.000.000 ευρώ.

– Βελτίωση των μεταφορικών υποδομών και συνδεσιμότητας με σχεδόν 41.000.000 ευρώ.

– Ενίσχυση των υποδομών της κοινωνικής συνοχής χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμοί ανάπτυξης με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 81.000.000 ευρώ.

– Ανάπτυξη δράσεων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας με περισσότερα από 140.000.000 ευρώ.

– Θα γίνουν Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις με χρηματικά ποσά σχεδόν 100.000.000 ευρώ.

– Θα υπάρξει και Τεχνική Βοήθεια με πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Συνολικά στη Θεσσαλία μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα διατεθούν σχεδόν 555.000.000 ευρώ μέσα στο χρονικό διάστημα που ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2027, ενισχύοντας σημαντικούς τομείς ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρθηκε, στην παρούσα φάση έχει ενταχθεί και θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται η υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, που θα βασίζεται και θα καλύπτεται από εκδοθείσα ΚΥΑ, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια θα γίνει με ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών ώστε να διευκολυνθούν και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Επίσης έγινε αναφορά και σε άλλες δράσεις που αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, αλλά και άτομα ΑμΕΑ , όπως και σε άτομα που έχουν ανάγκες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και επανένταξης στην κοινωνία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νέο ΕΣΠΑ και Τ.Α. 10 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Κρήτης: 94 εκ. ευρώ στους δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις

Οι δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου  εντάσσονται στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις  – Βιώσιμης…

Νέο ΕΣΠΑ και Τ.Α. 26 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θηβαίων με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θηβαίων καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το νέο…

Νέο ΕΣΠΑ και Τ.Α. 25 Ιουλίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας υλοποιούνται 127 έργα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

«Ο στόχος που θέσαμε από την πρώτη στιγμή είναι να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα…