Άρθρο Localit 26 Ιανουαρίου, 2024

Πανεπιστημιακή δομή εκπαίδευσης στην κεραμική στο Θραψανό του δήμου Μινώα Πεδιάδας

Η δημιουργία σύγχρονης  υπερτοπικής πανεπιστημιακής δομής εκπαίδευσης για την κεραμική  δρομολογείται στο Θραψανό του δήμου  Μινώα Πεδιάδας, ενώ παράλληλα ό δήμος θα ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Δομών Εκπαίδευσης για την Χειροτεχνία.

Ως καταλληλότερος χώρος για τη φιλοξενία της δομής προκρίνεται χώρος όπου επρόκειτο να λειτουργήσει το Εκθετήριο Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης  Θραψανού.

Η ίδρυση και λειτουργία της δομής εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου του υπουργείου Πολιτισμού για δημιουργία 19 Δομών κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία σε όλη την Ελλάδα,  στο οποίο συμπεριλαμβάνει και το Θραψανό, ως το μεγαλύτερο Κέντρο Αγγειοπλαστικής στην Κρήτη  από τη Μινωική Εποχή. Με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών με βιώσιμο τρόπο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου υποδέχτηκε στο Θραψανό τον ζωγράφο και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννη Ζιώγα.

Το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

(ΚΕ.ΔΕ.ΒΙ.Μ) του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιεί διετή προγράμματα σπουδών σε Δομή Κεραμικής που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με την πλούσια και μακραίωνη παράδοση στη συγκεκριμένη τέχνη.

Ο κ. Ζιώγας με την ομάδα του συναντήθηκε με τον δήμαρχο στο πλαίσιο εύρεσης ενός κατάλληλου χώρου που θα πληροί τις προδιαγραφές φιλοξενίας μίας τέτοιας Δομής, με τον δήμο να εξετάζει διάφορα σημεία και να προκρίνει την επιλογή χώρου στην έκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου επρόκειτο να λειτουργήσει το Εκθετήριο Σύγχρονης Αγγειοπλαστικής Τέχνης Θραψανού, το οποίο ποτέ δεν άνοιξε τις πύλες του, με αποτέλεσμα να παραμένει εγκαταλελειμμένο ως ένα έργο “φάντασμα”. Παράλληλα επισκέφθηκαν το χώρο εργαστηρίου κεραμικής στο Θραψανό με τον κ. Ζιώγα να δείχνει εντυπωσιασμένος από τη τεχνογνωσία και τις πρακτικές που ακολουθούν οι ντόπιοι κεραμίστες/αγγειοπλάστες.

Στο Δημοτικό Κατάστημα Θραψανού, κατά την εκδήλωση ενημέρωσης από τον Ζιώγα για τη σημασία και τις πτυχές του σημαντικού αυτού προγράμματος, παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Πόπη Αποστολογιωργάκη, Γιώργος Μελεμενής και Γρηγόρης Καλογερίδης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την Τοπική Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη Ευαγγελία Αγγελάκη, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, φορείς και αγγειοπλάστες του Θραψανού.

Τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής της περιοχής αποτελούν πόλο έλξης και μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω, αποτελώντας μοχλό και κίνητρο ανάπτυξης βιωματικού τουρισμού. Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες του Προγράμματος, που στόχο έχει τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μέσω της χειροτεχνίας. Η δημιουργία εστιών σύγχρονων/ανταγωνιστικών  παραγωγικών  μονάδων,  ικανών  να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, αποτελεί ζητούμενο και εμείς ως Δημοτική Αρχή θα βοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει όμως να επιδοθούμε σε έναν αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμο στην ώρα του, το κτίριο που θα φιλοξενήσει αυτή τη σημαντική Δομή “, ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.

 Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 4 εξαμήνων και σύνολο ωρών 260 ανά εξάμηνο, εκ των οποίων 80 ώρες θα αφορούν σε θεωρητική εκπαίδευση και 180 ώρες σε εργαστηριακά μαθήματα. Διδάσκοντες στο πρόγραμμα  θα είναι πανεπιστημιακοί και εμπειροτέχνες και θα συμμετέχουν σε αυτό περίπου 15 επιμορφούμενες/οι.

Τα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους και προοπτικές για την ΔΕ Θραψανού και το δήμο Μινώα Πεδιάδας περιγράφτηκαν ως εξής:

-Πιστοποίηση με την ολοκλήρωση της διετούς φοίτησης (η υψηλότερη πιστοποίηση που δίνεται σε εθνικό επίπεδο για την κεραμική)

-Εκπαίδευση σε παραδοσιακές και σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής κεραμικών αντικειμένων

-Εκπαίδευση για την επαγγελματική/εμπορική διάθεση των προϊόντων

-Εκπαίδευση στο ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας και των τεχνών

-Συμμετοχή στην ευρύτερη πανεπιστημιακή, καλλιτεχνική, επαγγελματική κοινότητα

-Δωρεάν παροχή της διδασκαλίας

-Δωρεάν υλικά

-Έκθεση έργων που θα περιοδεύσει σε εθνικό επίπεδο

-Πρόσβαση ΑΜΕΑ

-Πλήρης φιλοξενία για όσους/ες τυχόν απέχουν πάνω από 60 χλμ από τον τόπο διεξαγωγής

-Τρεις εκπαιδευτικές εκδρομές σε σημεία ενδιαφέροντος

-Δημιουργία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας/Θραψανό μιας σύγχρονης υπερτοπικής Πανεπιστημιακής Δομής Εκπαίδευσης για την κεραμική

-Ένταξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας/Θραψανό στο Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Δομών Εκπαίδευσης για την Χειροτεχνία

-Εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας τοπικής παράδοσης και γνώσης

-Εκπαίδευση στην κοινοτική διάσταση της καλλιτεχνικής πρακτικής

-Ώσμωση με άλλες τοπικές παραδόσεις (όπως Σίφνου, Βόλου Δυτικής Μακεδονίας)

-Ώσμωση με άλλες μορφές χειροτεχνίας όπως ξυλοτεχνία, υφαντική

-Ώσμωση με τον ευρύτερο κόσμο των θεωριών της τέχνης και ιδίως της σύγχρονης τέχνης

-Δημιουργία θέσεων εργασίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Δομής

-Οφέλη από την φιλοξενία των εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και επισκεπτών (τουλάχιστον χίλιες διανυκτερεύσεις κατά την περίοδουλοποίησης)

-Συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια για την αναβίωση της εκπαίδευσης στην Χειροτεχνία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ίδρυση Σχολών Σχολή Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης σε Κοζάνη και Αρκαδία

Την ίδρυση επαγγελματικής σχολής μαθητείας στα Λαγκάδια Γορτυνίας, εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Βρισκόμενη σε περιοχή…

Ενδιαφέρουν 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε 29 δήμους θα λειτουργήσουν φέτος 32 κατασκηνώσεις – 4 εκ. ευρώ το ύψος της χρηματοδότησης (ΚΥΑ)

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) καθορίζονται οι όροι οργάνωσης και λειτουργίας κατασκηνώσεων το Κρατικού Προγράμματος…

Ενδιαφέρουν 20 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πράσινο Ταμείο: 100 εκατ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις για το 2024

Οριζόντια τεχνική βοήθεια προς τους πιο αδύναμους δήμους της χώρας από πλευράς στελέχωσης, ώστε να…