Άρθρο Localit 05 Δεκεμβρίου, 2017

Πανελλαδική συνάντηση Δήμων-υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης&Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το ΚΕΑ

Συνάντηση εργασίας για την αξιολόγηση του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), με τη συμμετοχή του συνόλου των Δήμων της χώρας, διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα από την έως τώρα λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το ΚΕΑ, η ανάπτυξη του 2ου και 3ου πυλώνα του ΚΕΑ, η στρατηγική καταπολέμησης της απάτης, ενώ θα διερευνηθούν και θα γίνουν προτάσεις αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την περαιτέρω εφαρμογή του. Επίσης, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές προκλήσεις και τα επόμενα στάδια του προγράμματος.

«Σκοπός του εκπαιδευτικού ενημερωτικού αυτού προγράμματος είναι να καταγραφούν τα προβλήματα, τα κενά, οι αδυναμίες της διοικητικής εφαρμογής του, ώστε, με βάση πάντα τη συνεργασία, να προβούμε σε τροποποίηση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου» δήλωσε στο σύντομο χαιρετισμό της η Δρ. ‘Αρτεμις Αναγνώστου Δεδούλη, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Τα τελευταία επτά χρόνια, υπό την επίδραση των μνημονίων και των επιπτώσεων των δανειακών συμβάσεων, η μεγάλη άνοδος της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα κενά του συστήματος κοινωνικής προστασίας, έχουν προκαλέσει αξιοσημείωτη αύξηση της φτώχειας» διαπίστωσε η  ‘Αρτεμις Αναγνώστου Δεδούλη, συμπεραίνοντας ότι αυτό συνέβη όχι μόνο, γιατί η κρίση είναι βαθιά και παρατεταμένη, αλλά και επειδή το σύστημα κοινωνικής προστασίας είχε αποτύχει να ενεργοποιήσει μηχανισμούς στήριξης του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων.

«Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο» σημείωσε η ίδια, τονίζοντας, ωστόσο ότι το ξέσπασμα της κρίσης έκανε εμφανέστερο τον αποσπασματικό και διάτρητο χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής προστασίας. «Πράγματι, η απουσία ενός καθολικού προγράμματος εισοδηματικής στήριξης των ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας, συνέβαλε αποφασιστικά στη μεγάλη αύξηση της ακραίας φτώχειας σε συνθήκες, μάλιστα, βαθιάς οικονομικής ύφεσης, ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων. Οι συνθήκες των τελευταίων ετών έκαναν επιτακτική την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών δημόσιας πολιτικής για την κάλυψη των κενών αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έτσι και υπό την πίεση των δανειστών, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τον Νοέμβριο του 2012, προέβλεπε πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Τελικά, εξαιτίας ανεπαρκούς πολιτικής στήριξης και ελλιπούς διοικητικής προετοιμασίας, η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε μόλις στα μέσα του Νοεμβρίου του 2014 σε 13 αρχικά δήμους. Μετά τις εκλογές του 2015, η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στην ταχεία εφαρμογή ενός προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος εθνικής εμβέλειας εγγράφηκε στο μνημόνιο συνεννόησης, τον Αύγουστο του 2015» υπογράμμισε η κ. ‘Αρτεμις Αναγνώστου Δεδούλη.

Όπως είπε, επικαλούμενη σχετική έρευνα, το ΚΕΑ είχε την ισχυρότερη επίδραση στη μείωση του αριθμού των ακραία φτωχών. «Αρχικά»- σχολίασε -«πολλοί ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό το νέο θεσμό και αρκετοί στοιχημάτιζαν ότι το πρόγραμμα θα βουλιάξει, υπό το βάρος των διοικητικών ανεπαρκειών, των δημοσιονομικών περιορισμών και των κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία καλείται να επιλύσει. Παρά τις δυσοίωνες, όμως, προβλέψεις, ο θεσμός απέκτησε τη δική του δυναμική, ώστε να υπερβεί τις δυσκολίες και να αποτελέσει το θεμέλιο ενός αποτελεσματικότερου κοινωνικού ιστού ασφαλείας».

Τόνισε δε ότι η διαιώνιση της διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών σε συνθήκες ακραίας ένδειας δεν υπονομεύει μόνο την κοινωνική συνοχή, αλλά, επίσης και την πολιτική σταθερότητα, διότι υποσκάπτει την πίστη στους θεσμούς της δημοκρατικής πολιτείας και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. «Συνεπώς»- συμπλήρωσε -«η υιοθέτηση και προώθηση μίας αποδοτικότερης πολιτικής κατά της ακραίας φτώχειας, στηριζόμενη σε τρεις πυλώνες, αναμφίβολα θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενεστέρων και των πλέον ευάλωτων κατηγοριών των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πλανήτερος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης εργασίας είναι η ανάπτυξη δικτύου ανάμεσα στους δήμους, αλλά και μεταξύ των δήμων και της κεντρικής διοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Πλανήτερο, οι στόχοι της συνάντησης εργασίας είναι η ανάδειξη προβλημάτων, η αποσαφήνιση διαδικασιών και η παρουσίαση των επόμενων βημάτων.

Η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, θα παραθέσει την κεντρική της ομιλία αύριο Τετάρτη, στις 21:30, ενώ, νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας, θα χαιρετίσει τους εκπρόσωπους των δήμων, αναφερόμενος στα όσα έχουν επιτευχθεί, μέχρι σήμερα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…