Το πάγωμα όλων των αδειών για έργα ΑΠΕ από τη ΡΑΕ όπως και λοιπών αδειοδοτήσεων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ζητά η ΠΕΔ Ηπείρου.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου του Δ.Σ. της ΠΕΔ με αφορμή των γεγονός ότι έχουν δοθεί εκ νέου αθρόες αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ για κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος έως 10 μεγαβάτ σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου χωρίς τη γνωμοδότηση των συμβουλίων της Αυτοδιοίκησης. Γεγονός που έχει πυροδοτήσει εκ νέου θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι πέραν της παραπάνω θέσης η ΠΕΔ ζητά:
- Τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης ως προς τους τιθέμενους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ και την ανάλυση του βαθμού επίτευξης αυτών έως σήμερα από τους πλέον επίσημους φορείς.
- Ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης κατά τη διαβούλευση της αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ικανός χρόνος διάρκειας αυτής, ώστε να υποβληθούν τεκμηριωμένα οι απόψεις όλων των φορέων.
- Αναθεώρηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, τόσο πριν την κατασκευή των έργων όσο και κατά την λειτουργία τους, με αύξηση του προβλεπόμενου σήμερα ποσοστού 3% επί των εσόδων.
Να εξορθολογιστεί ο τρόπος απόδοσης αυτών των οικονομικών ωφελημάτων ώστε να κατευθύνονται συνολικά στις περιοχές που θίγονται από τα αιολικά έργα και όχι μόνο στις Κοινότητες που φιλοξενούν τις ανεμογεννήτριες.
- Απαίτηση για τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.
- Υψομετρικό «κατώφλι» 1000 μέτρων, άνω του οποίου να μη δύναται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Ήπειρο. Ο εν λόγω περιορισμός να ισχύσει μόνο εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα για την αποφασιστική γνώμη των δήμων στις αιτήσεις εγκατάστασης ΑΠΕ.
- Απαγόρευση εγκατάστασης έργων ΑΠΕ σε περιοχές όπως Εθνικά Πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί και περιοχές Natura.
- Να δημιουργηθεί «κουμπαράς» με μέρος από τα ακαθάριστα έσοδα για κάθε έργο ΑΠΕ, επιπλέον του ποσοστού που παρακρατείται ήδη ως αντισταθμιστικό όφελος, ώστε με το πέρας της κάθε επένδυσης ο κάθε δήμος να μπορεί με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση του τοπίου.