Την πεποίθησή του ότι μέσα από το διάλογο και παρά τις δυσκολίες μπορεί να σχεδιαστεί το μέλλον της χώρας, εξέφρασε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση,«Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης», ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Απευθυνόμενος στον δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη, είπε:«Αναφέρατε χαρακτηριστικά ένα κατάλογο προβλημάτων, ατελείωτο κατάλογο. Βεβαίως, καλά κάνατε και διαμορφώσατε έναν κατάλογο προβλημάτων των τελευταίων 30-40 ετών και νομίζω ότι είναι η καλύτερη συγκυρία να τα καταθέσετε αυτά σε μία κυβέρνηση, η οποία έχει διάθεση να ακούσει και -με όσα μέσα διαθέτουμε- να αρχίσει αργά και σταθερά να προσπαθεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις, σε προβλήματα που ταλανίζουν αυτόν τον τόπο. Δεν θεωρούμε ότι τα πράγματα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι ωραιοποιούμε καταστάσεις, πάντοτε ξεκινάμε μέσα από την ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας, αλλά ο διάλογος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων». Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης πως μέσω του διαλόγου θα προκύψει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας με συμμετοχή, δημοκρατία και εξάντληση όλων των δυνατών συνθέσεων.
«Σε κάθε περίπτωση, είστε οι φορείς μιας μοναδικής γνώσης για τον τόπο σας, την οποία χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε στη βάση πραγματικών δεδομένων. Σήμερα και αύριο θα σας παρουσιάσουμε πολλές από τις γενικότερες, αλλά και τις ειδικότερες παρεμβάσεις μας που σάς αφορούν. Κυρίως όμως, θα σάς ακούσουμε», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:«Με αυτά τα συνέδρια θέλουμε να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα για τον αναπτυξιακό πλούτο που βρίσκεται εν υπνώσει, διασπαρμένος σε ολόκληρη την Επικράτεια και ανεκμετάλλευτος».
Δυναμική αντεπίθεση, με αναφορά τον κόσμο της εργασίας
Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως«σκοπός μας είναι η διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής και παραγωγικής στρατηγικής που έχει ανάγκη η χώρα μας για το επόμενο βήμα της. Αυτό σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ότι θέλουμε να απαντήσουμε στη βία της φτωχοποίησης, της λιτότητας και της οικονομικής ύφεσης με μια δυναμική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Αυτή μας η στόχευση έχει σημείο αναφοράς, τον κόσμο της εργασίας, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται, χάνοντας βεβαιότητες και ελπίδες. Επιδιώκουμε μια ανάπτυξη με δίκαιους όρους, ικανή να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και να της εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο». Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για μια ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα«να αναμετρηθούμε με το μεταπολιτευτικό υπόδειγμα πολιτικής διαχείρισης που κατέρρευσε πανηγυρικά, αδυνατώντας να δώσει λύσεις, αποτελώντας μέρος του προβλήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε για το αναπτυξιακό μοντέλο, πάνω στο οποίο θα βασιστούμε τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν ασχοληθούμε με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της κοινωνίας, με τη δομή της Δημόσιας Διοίκησης, με την ανάπτυξη και αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τα κοινωνικά δικαιώματα και, εν τέλει, με τα νέα οράματα που θα μας χαρακτηρίσουν» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σκουρλέτης.
«Ο Αύγουστος είναι πολύ κοντά και μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα καθήκοντα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της«επόμενης μέρας». Οδεύουμε προς αυτό το ορόσημο με σημαντικούς οικονομικούς δείκτες να καταγράφουν βελτιώσεις και πρωτόγνωρες θετικές επιδόσεις, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Τα μηνύματα από το πεδίο των κρατικών ελληνικών ομολόγων είναι επίσης θετικά. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται, η απασχόληση αυξάνεται. Εργαζόμαστε ώστε αυτή η τάση, αυτές οι ενδείξεις να μετασχηματιστούν το συντομότερο σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης, με οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας είπε ο υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζοντας πως το επόμενο διάστημα οι δυσκολίες θα είναι λιγότερες και ευκαιρίες περισσότερες.
Μια πύλη στη χώρα, η Δυτική Ελλάδα
Αναφερόμενος στη Δυτική Ελλάδα είπε ότι συνυπάρχουν οι μεγάλες δυνατότητες και τα μεγάλα προβλήματα, ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών,«η Δυτική Ελλάδα δεν είναι μόνο η γη των εγγενών αδυναμιών και των χαμένων ευκαιριών. Είναι και ένας πλούσιος τόπος, με μια μοναδική πολυμορφία και σημαντικές προοπτικές. Έχει στρατηγική μεταφορική θέση και ένα νέο λιμάνι να την υπηρετήσει. Είναι, όπως λέει και ο τίτλος του Συνεδρίου, μια πύλη. Μια πύλη στη χώρα, μια πύλη ανάπτυξης».
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως οι βασικοί άξονες ανάπτυξης της περιοχής είναι η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η έρευνα, συσχετιζόμενη με την παραγωγική βάση.
«Χρειάζεται όμως και ένα είδος«πυξίδας», η οποία θα δείχνει καθαρά και μονότονα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ως των ελάχιστων προϋποθέσεων για μια οικονομία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και κοινωνικά αποδεκτή υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη της οριστικής παραχώρησης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στον Δήμο, προκειμένου να αναπτυχθεί πολύπλευρα προς όφελος των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ενώ αναφέρθηκε και στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων, η οποία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στη σύνδεση Αθήνας με την Πάτρα και το λιμάνι της, αλλά και του λιμανιού της με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Σημαντική είναι η έλευση του φυσικού αερίου -αρχικά- στην Πάτρα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον εφοδιασμό πλοίων, αλλά και για τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υποστήριξε πλήρως το 2016, στο πλαίσιο της συνολικής επέκτασης του δικτύου σε όλη τη χώρα με την καθοριστική συμβολή της ΔΕΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Ο αναπτυξιακός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός και οφείλουμε να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να θωρακίσουμε την συνολική προσπάθεια οικονομικής ανάταξης της χώρας υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Αναφερθείς στον τομέα της χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε τη δημιουργία δύο χρηματοδοτικών εργαλείων, εν πρώτοις «το πρόγραμμα «Φιλόδημος», με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018 και περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Συνδέσμους ΟΤΑ, με σκοπό την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα δάνεια, καθώς και όλες οι επιβαρύνσεις και τα λοιπά έξοδά τους, δεν θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων, καθώς αποπληρώνονται εξολοκλήρου μέσω του υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, δηλαδή το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ για το 2018 ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «δημιουργήθηκε με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων της χώρας. Για την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες Δήμων της χώρας. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και κάθε άλλη νόμιμη πηγή».
Αυξημένη η χρηματοδότηση για την Αυτοδιοίκηση στο εξής
«Το 2017, για πρώτη φορά μετά από το 2012, εκταμιεύτηκαν 32 εκατ. ευρώ από τους επενδυτικούς ΚΑΠ για τις Περιφέρειες. Σκοπεύουμε να χορηγήσουμε την ανάλογη ενίσχυση και το 2018, αυξημένη, ώστε να ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2018 και στη βάση της δέσμευσής μας ότι το 2017 θα είναι το τελευταίο έτος μείωσης της χρηματοδότησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για την Αυτοδιοίκηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους περίπου κατά 5%. Ειδικά για τις Περιφέρειες, η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 9» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο«Μητρώο Πολιτών», το οποίο διασυνδέει υπηρεσίες Ληξιαρχείου, Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.
Αναφερόμενος στις θεσμικές αλλαγές που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε πως «οργανώνεται και θεσμοθετείται διαδικασία αναπροσδιορισμού της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ Α’ Βαθμού – ΟΤΑ Β’ Βαθμού – Κράτους. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι τομείς αρμοδιοτήτων. Θα προβλέπεται επίσης, η ίδρυση ενός διαρκούς οργάνου ελέγχου της διαδικασίας αναπροσδιορισμού των αρμοδιοτήτων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συναρμόδιων υπουργείων». Και συμπλήρωσε ότι «αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τεχνικής, διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας των Τεχνικών Υπηρεσιών πολλών από τους Δήμους της χώρας, που αποτελεί παράγοντα αδυναμίας υλοποίησης βασικών και αναγκαίων έργων». Ενώ επανέλαβε πως αλλάζουν τα κριτήρια διαμόρφωσης των ΚΑΠ και η κατανομή τους με πρόβλεψη για ελάχιστο όριο, βάσει κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικότερες κοινωνικές και αναπτυξιακές πτυχές των ΟΤΑ.
Απλή αναλογική-Αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές
Τέλος ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο εκλογικό σύστημα σημειώνοντας μεταξύ άλλων «το ζήτημα της δημοκρατίας δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε εν αναμονή καλύτερων
ημερών ή ωρίμανσης των εμπλεκομένων. Η απλή αναλογική θα ευνοήσει συνεργασίες και την είσοδο νέων δυνάμεων και νέων απόψεων στην Αυτοδιοίκηση. Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων. Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών ανέφερε επίσης.
Επίσης όπως τόνισε «εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων. Οι Δημοτικές Ενότητες διατηρούνται μόνο ως εκλογικές περιφέρειες, για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των προ-Καλλικρατικών Δήμων στα Δημοτικά Συμβούλια». Παράλληλα εισάγεται η διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας. Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας.