Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που υπηρετούν επί χρόνια σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των δήμων, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει ότι πριν τη λύση θα γίνει συζήτηση «στο εσωτερικό της χώρας με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αλλά «και προφανώς με τους δανειστές λέγοντάς τους ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, δεν θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις, πρόκειται για μια εξυγίανση του εργασιακού τοπίου στην αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο».
Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει για το θέμα των συμβασιούχων ότι «δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πιστεύω ότι με έναν αποφασιστικό τρόπο, και ελπίζω τελικά, γιατί βέβαιοι δεν μπορούμε να είμαστε, ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε κάποιες τελικές απαντήσεις».
Συμβασιούχοι καθαριότητας
Αναφορικά με όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα ο κ. Σκουρλέτης τονίζει πως «παρά την περιπέτεια και την ταλαιπωρία που είχαμε, βγαίνουμε με καλύτερους όρους πια στον τομέα της καθαριότητας».
Και αυτό γιατί όπως τονίζει, έχοντας για πρώτη φορά μετά το 2010, δρομολογήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτό τον τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας θα έχει τη δυνατότητα με ένα πάγιο και διαρκή τρόπο, να αντιμετωπίζει το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Σημειώνει επίσης ότι «ο αριθμός αυτός (των εργαζομένων) ξεκινά από τις 2500 αλλά ήδη κατατίθενται συνεχώς αιτήματα για νέες προσλήψεις άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δημιουργούμε σταθερές- μόνιμες θέσεις εργασίας, σε καιρό μνημονίου, σε αυτό τον κρίσιμο τομέα. Ταυτόχρονα μπορέσαμε και ξεπεράσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν στους συγκεκριμένους εργαζόμενους από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία διέκοπτε την εργασιακή τους σχέση η οποία προβλέπονταν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ τώρα υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ενώ μέσα από αυτή την τροπολογία και την ρύθμιση που ψηφίστηκε αλλά και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, φάνηκε μια μεγάλη πολιτική διαφωνία με το χώρο της ΝΔ, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται πως μία από τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία πρέπει, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, να γίνεται με ίδια μέσα και όχι σε μια λογική κερδοσκοπική. Όχι μέσα από μια αγοραία προσέγγιση. Όλα αυτά αν τα συνυπολογίσει κανείς, νομίζω ότι βγαίνουμε με καλύτερους όρους σε αυτό τον τομέα».
Ερωτώμενος για τις ευθύνες των Δήμων για την κατάσταση που προέκυψε με τους εργαζόμενους στη καθαριότητα, απάντησε: «Θα έλεγα ότι οι Δήμοι έχουν την πρώτη ευθύνη, με βάση το Σύνταγμα, με την έννοια ότι η Πολιτεία, η κυβέρνηση, το Δημόσιο, δεν είναι αυτό που δικαιούται να προσλαμβάνει, να απολύει ή να διαμορφώνει τον αριθμό των απασχολουμένων στην αυτοδιοίκηση. Αυτό το κάνει με ευθύνη του ο κάθε δήμος και με βάση το οργανόγραμμα και τις οργανικές θέσεις που περιλαμβάνει αυτό. Πρώτη ευθύνη είναι της Αυτοδιοίκησης, αυτό που χαράσσει η κυβέρνηση είναι το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο. Πολλά πράγματα, είναι αλήθεια, είχαν πάει πίσω και εξακολουθούν, μετά την επιβολή των μνημονίων από το 2010. Αλλά, τούτων δοθέντων, προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη».
Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ αναφέρει ότι αφορά πλήθος ζητημάτων.
«Πρώτα –πρώτα, αναφέρει, σχετίζονται με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης τις οποίες θωρακίζουν και κάνουν πιο αποτελεσματική και ευέλικτη τη λειτουργία τους. Έχει μια πολύ κρίσιμη διάταξη που επαναφέρει την αντιμισθία για το σύνολο των αντιδημάρχων -κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω των περιοριστικών πολιτικών είχε περιοριστεί σε έναν αριθμό από αυτούς- καθώς επίσης προβλέπει και την επαναφορά για συμμετοχή στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των δημοτικών συμβούλων της περιφέρειας, από τη στιγμή που μένουν πάνω από 10 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του Καλλικρατικού δήμου. Έχει επίσης ρυθμίσεις που αφορούν εργαζόμενους στην καθαριότητα που προβλέπουν το να δικαιούνται μέτρα ατομικής προστασίας στο σύνολο των εργαζομένων και όχι να περιορίζεται σε κάποιες κατηγορίες όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, καθώς και την επέκταση του επιδόματος για ανθυγιεινή εργασία. Έχει μια κρίσιμη πρόβλεψη δυνατότητας ρύθμισης χρεών πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους, ήταν κάτι που περίμεναν εδώ και πάρα πολύ καιρό και φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επίσης συστήνεται ειδική γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών για την Ιθαγένεια, ενώ πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε ιδιώτες να δημιουργήσουν κέντρα αποτέφρωσης κάτι που μέχρι τώρα, ως δυνατότητα δινόταν μόνο στους Δήμους. Και πάρα πολλές άλλες διατάξεις που αποτελούν αιτήματα από τον κόσμο της αυτοδιοίκησης τα οποία τα είχαμε συμφωνήσει το τελευταίο διάστημα».
Συμμετοχή της ΤΑ στην παραγωγική ανασυγκρότηση
Με αφορμή τη διεξαγωγή του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου στην Κοζάνη και απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη δυναμική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση ο κ. Σκουρλέτης τονίζει:
«Έχουμε ανάγκη, πέρα από τον γενικό εθνικό προγραμματισμό να δούμε στο επίπεδο της κάθε Περιφέρειας ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τι προγραμματισμός πρέπει να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας έτσι ώστε τα βήματα που θα κάνουμε να «κουμπώνουν» με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι καλύτεροι για να το διαγνώσουν και να το μεταφέρουν τις συνθήκες και τις εμπειρίες των πιο ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων είναι οι αιρετοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Αυτό σημαίνει ότι και στη διαδικασία αναθεώρησης του σημερινού θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη, θα προβλέπεται η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων αλλά και περισσότερες αρμοδιότητες θα δίνονται στο α΄ και στον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Βέβαια όλα αυτά τα συζητάμε σε ένα πλαίσιο που είναι περιοριστικό, μιας σφιχτής περιοριστικής πολιτικής η οποία ισχύει από το 2010 στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα δίνει και τις δυνατότητες εάν κάνουμε σωστές επιλογές, να κερδίσουμε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος. Για αυτό γίνονται τα περιφερειακά συνέδρια».